Buurt bang voor bordeel: ’geen pooiers tussen de peuters’

Op Telegraaf.nl is vanochtend het onderstaande artikel gepubliceerd, wij van de redactie van Privehuizenblog zijn verbaasd. Wat een framing, hoezo pooiers? Een vergunningshouder wordt door de gemeente, onder andere door de wet bibob, streng gecontroleerd.

Hier leest u het hele artikel:

Omwonenden van de voormalige seksclub Jan Bik in de Utrechtse Jaffastraat zijn bang dat er binnenkort weer nieuwe klanten op de stoep staan. ’Geen pooiers tussen de peuters’, luidt de online petitie die tot nu toe een kleine 200 keer is ondertekend.

Een bordeel is slecht voor de kinderrijke buurt, betogen bewoners. Er wordt nog geflyerd en nagedacht over een burgerinitiatief. Daar zijn minimaal 250 handtekeningen voor nodig. Signalen dat een ondernemer plannen heeft voor een nieuw prostitutiebedrijf, lijken er nog niet. „Het gaat erom spannen. We willen het vóór zijn”, zegt bewoner Joris Bruinsma.

In 2013 werd de keten van ’seksbaas’ Jan Bik door FIOD en recherche ontmanteld. In binnen- en buitenland deden honderden opsporingsambtenaren invallen en werd beslag gelegd op auto’s, boten, wapens, administratie en cash.

Het imperium van Jan Bik werd opgerold en ging failliet. De overheid legde met de Plukze-wetgeving beslag op zijn panden in de Jaffastraat, huisnummers 1 (het bordeel) en 3. Jaffastraat 3 werd in 2018 verkocht aan een particulier.

Huisnummer 1 staat al bijna tien jaar leeg. Een blik in het Kadaster leert dat na een conservatoir beslag in februari 2013 het Rijksvastgoedbedrijf nog steeds de eigenaar is. De Staat is bezig met de voorbereidingen voor de verkoopprocedure, laat een woordvoerder weten.

Bij oud-burgemeester Van Zanen kreeg Jaffastraat-bewoner Mira nul op het rekest op het verzoek de seksclub-bestemming te schrappen, vertelt ze. De overlast is ze niet vergeten. „Vooral in de weekenden kwamen er taxi’s met groepen jongeren. Eén keer werkte zich een dronken man bij ons naar binnen. Hij bleef maar ’Jan Bik’ roepen.”

Geluidsoverlast en het negeren van het eenrichtingsverkeer, dat tot gevaarlijke verkeerssituaties leidt, ziet ze niet graag terugkomen. Maar op Jaffastraat 1 ligt ook een woonbestemming. „Het is nog niet gezegd dat er in het pand een seksinrichting komt”, meldt een woordvoerster van burgemeester Peter den Oudsten.

In Utrecht mogen maximaal zes prostitutiebedrijven nering drijven. „Wij snappen niet goed waarom ze vast willen houden aan de zes vergunningen, als er zoveel ramen op het Nieuwe Zandpad komen”, zegt Mira. Het college is eerlijk: „Er zijn maar zeer weinig legale en veilige werkplekken voor sekswerkers.” Op een nieuwe locatie zou ook verzet komen.

De VVD begrijpt alle belangen. Raadslid Queeny Rajkowski: „Met de sluiting van het Zandpad en de tippelzone blijft er niet zoveel over aan prostitutie dan seksclubs.” Volgens haar moet er altijd een goede balans zijn tussen legaal vergund sekswerk en het beperken van overlast.