BIJ1 spreekt tijdens corona-debat over sekswerkers met Mark Rutte. En ze heeft een verzoek aan sekswerkers

Sylvana Simons, lijstrekker van BIJ1, heeft bij het corona-debat op 15 april gesproken met demissionair Minister-President Mark Rutte over de financiële situatie van sekswerkers. Rutte houd in eerste instantie vol dat er wel middelen zijn voor sekswerkers, maar staat open om te kijken naar signalen die Simons heeft ontvangen dat de praktijk anders is. Simons doet op Twitter een verzoek naar sekswerkers.

Sylvana Simons vraagt tijdens vergadering in de Tweede Kamer: “Ik zou de heer Rutte willen vragen naar een groep ondernemers die eigenlijk al een jaar niet aan het werk kan. Die groep heeft geen enkele compensatie ontvangen en dan heb ik het dus over de sekswerkers. Ik ben ontzettend benieuwd waarom die nog niet aan de orde zijn geweest. Is de minister-president van het demissionaire kabinet zich ervan bewust dat dit beleid tot gevaarlijke situaties leidt en dat mensen letterlijk omvallen?”

Mark Rutte antwoord hierop uitgebreid dat er wel verschillende mogelijkheden zouden moeten zijn waar sekswerkers gebruik van kunnen maken om het inkomensverlies op te vangen. Sylvana Simons betwist dat: “Het antwoord komt mij heel bekend voor. Dit zijn de regels. Die zijn ook online terug te vinden. Maar de praktijk is toch anders. Op de een of andere manier moeten we toch naar een situatie toe waarin al deze regels, die op papier heel mooi klinken, daadwerkelijk werken, ook voor sekswerkers. Ik ben toch wel op zoek naar een uitleg hoe het kan dat deze groep zelf zegt dat ze niet in aanmerking komen voor de Tozo, en dat ze aan zo veel verplichtingen moeten voldoen voor die opting-in.”

“Het werkt allemaal niet. Dat is een papieren probleem, maar het betekent in de praktijk wel dat er mensen zijn die failliet gaan, hun huis uit moeten. Er zijn hier en daar zelfs mensen die het zo niet meer zien zitten dat zij het eigen leven nemen. Dat de regels bedacht zijn, daar ben ik heel blij mee, maar op de een of andere manier werken ze niet in de praktijk. Daar moeten we toch een oplossing voor vinden.”

Rutte wil meer weten, Simons vraagt daarom op Twitter om informatie van sekswerkers

Minister Rutte wil meer weten over de situatie: “Mag ik mevrouw Simons vragen om die signalen ook even aan mij door te geven? Ik denk dat ik die dan doorspeel naar Wouter Koolmees, om daarnaar te kijken, maar misschien kunnen die signalen via mij, via Algemene Zaken. In stap 2 van het openingsplan is voorzien dat zij weer aan de slag kunnen; uiteraard pas als stap 2 aan de orde is, maar dat is weer vrij vroeg in het openingsplan.”

Op basis van dit gesprek heeft Sylvana Simons op Twitter opgeroepen aan sekswerkers om hierover met haar in contact te treden. In onderstaande tweet zie je hoe je dat kan doen, haar mailadres is .

1 gedachte over “BIJ1 spreekt tijdens corona-debat over sekswerkers met Mark Rutte. En ze heeft een verzoek aan sekswerkers”

Reacties zijn gesloten.