Wel vermeld in sluitingsplannen, niet vermeld in openingsplan. Sekswerkers tasten in het duister.

De contactberoepen mochten op 3 maart weer beginnen. Alleen sekswerkers waren uitgezonderd. In het nieuwe ‘Openingsplan’ wordt met geen woord gerept over sekswerk. Waarom wordt deze branche wel specifiek vermeld bij sluiting, maar wordt er met geen woord gerept over opening? 

We hebben er ondertussen al velen gehad. Dinsdagavonden waarbij de demissionaire ministers Mark Rutte en Hugo de Jonge ons vertellen wat de volgende stappen zijn in de corona-aanpak. Meer maatregelen, minder maatregelen. Wat mag open, wat moet dicht. Dinsdag 13 april was er weer eentje. Nu het vaccinatieprogramma loopt, is er een openingsplan gemaakt. Daarin wordt in specifieke stappen vermeld wanneer bepaalde branches weer open mogen. De hogescholen, winkels, horeca, culturele instellingen. Er is nu een indicatie wanneer ze weer mogen starten en op welke manier. Contactberoepen worden er niet in vermeld, want die zijn al open. Toch?

Sekswerk wel in sluitingsplannen, niet in openingsplannen

Behalve dat ene contactberoep dan, sekswerk. Daar wordt niks over vermeld. Wordt het over het hoofd gezien? Wordt het bewust verzwegen? Het blijft bij die welgeteld drie zinnetjes die al weken online staan waarin staat vermeld dat sekswerkers niet aan het werk kunnen als enige uitzondering. Bij sluiting weten ze sekswerk wel te vermelden. Maar bij opening wordt er zo hard mogelijk geprobeerd om er vooral niet over te praten.

De sekswerkers tasten in het duister. Betekent dit dat sekswerk-locaties pas weer open gaan in de laatste stap waarin alle maatregelen worden opgeheven? Pas wanneer de 1,5 meter afstand en mondkapjes vervallen, mag er sekswerk plaats vinden? Terwijl in juni al 50 mensen samen mogen komen, mag één op één sekswerk met allerlei hygiëne protocollen niet? Terwijl in mei er al voor een gedeelte voetbalfans mogen hossen in een stadion, mogen sekswerkers met hun gedesinfecteerde handen niet aan een met condoom omhulde pik zitten?

We herhalen het nog maar eens: Uitzonderen van sekswerk is een politieke keuze. De medisch experts van het OMT hebben geen onderscheid gemaakt tussen het ene of andere contactberoep.