Vrouw werkte jarenlang als prostituee en eist nu zeven ton van haar ex: ‘Ik was jouw melkkoe’

Vrouw werkte jarenlang als prostituee en eist nu zeven ton van haar ex: ‘Ik was jouw melkkoe’

Een 40-jarige vrouw uit Rotterdam claimt ruim 700.000 euro van haar ex, die haar jarenlang in de prostitutie liet werken. Ze vertelde donderdag in de rechtbank hoe ze daartoe twintig jaar geleden gedwongen werd door haar toenmalige vriendje Romeo W. (41). Alles wat ze verdiende moest ze volgens het Openbaar Ministerie (OM) inleveren bij haar geliefde.

De twee Rotterdammers kenden elkaar al sinds de basisschool. Tegen de eeuwwisseling kregen de twee verkering. ,,Hij was een populaire jongen met wie zij als 18-jarige een relatie kreeg’’, schetste de officier van justitie. ,,Toen ze 20 jaar was, in 2000, reden ze met twee anderen naar Amsterdam. Het slachtoffer dacht dat ze gingen stappen, maar ze kreeg onderweg te horen dat er een kamer was geregeld en ze moest werken.’’

In de jaren erna ging het van kwaad tot erger. W. reed haar volgens het OM door heel het land om tegen betaling seks te hebben met klanten. Soms keek hij toe vanuit een café dat zicht had op het ‘seksraam’. ,,Telkens zocht W. naar andere plekken om te zien of ze daar nog meer kon verdienen. Daar bleef ze enkele dagen tot maanden’’, zei de officier.

Als de Rotterdamse niet de vereiste 1000 euro per dag verdiende, kreeg ze flinke klappen. ,,Je noemde me je vrouwtje’’, zei de vrouw. ,,Maar ik ben je vrouwtje nooit geweest. Ik was jouw melkkoe. Jij was ondertussen het mannetje. Met dure auto’s, trainingspakken met bijpassende sneakers, geurtjes en goud. Om de paar dagen naar de kapper. Met geld waar ik gedwongen mijn lichaam voor moest verkopen.’’

Waanideeën

,,Voor haar was het al een nachtmerrie, maar die werd nog erger in 2003 toen ze in Groningen aan het werk werd gesteld’’, stelde de aanklager. ,,W. kreeg waanideeën dat ze geld achterhield. Hij controleerde onder haar tong en op andere lichaamsplekken.’’

Vanuit de cel kwam verdachte W. donderdag op blote voeten op slippers de rechtszaal binnen. Hij ontkende een brute pooier te zijn. ,,Ze werkte al in de prostitutie voor we wat kregen’’, zei W. ,,Het is haar keuze geweest, ik bemoeide me totaal niet met haar ding. Het moet nu niet zo zijn dat ik als boosdoener wordt weggezet, alleen omdat ze een nieuwe relatie heeft. Want waarom komt ze nu met dit verhaal?’’

Volgens de vrouw klapte ze alsnog over de mogelijke loverboypraktijken uit de school vanwege hun twee kinderen. W. zou in de Groningse periode van 2003 en 2004 hebben aangedrongen op een kind. Volgens de officier om de vrouw daarmee ‘aan zich te binden’, maar het bleek juist de ommekeer.

Na twee kinderen te hebben gekregen van W. durfde de vrouw hem in 2010 te verlaten. Toen de Rotterdammer in de vele jaren erna het gezin geregeld belaagde met talloze Facebookberichten en bezoekjes bracht aan hun woning, greep de politie geregeld in. Uiteindelijk deden moeder en dochter aangifte van stalking én vertelde de Rotterdamse over de gedwongen prostitutie.

‘Claim is volledig giswerk’

Bij de rechtbank diende de vrouw bovendien een claim in van 723.737 euro tegen W. Verdiensten uit de tijd dat ze gedwongen als prostituee werkte en alle opbrengsten moest inleveren.

De advocaat van de verdachte wees er eerst op dat zijn cliënt met klem ontkent en noemde het bedrag ‘volledig giswerk’. Hij vroeg bovendien het OM niet ontvankelijk te verklaren, omdat de verjaringstermijn van twaalf jaar is verstreken. Bij de vermeende stalking vond hij dat het ging ‘om een bezorgde vader die wil weten hoe het met de kinderen ging’.

De officier eiste 36 maanden cel tegen W. en een contactverbod van vijf jaar.

Uitspraak is op 25 maart.