‘Sekswerkers negeren coronamaatregelen uit financiële noodzaak’

Een deel van de Nederlandse sekswerkers negeert de maatregelen tegen het coronavirus omdat zij anders in financiële problemen komen. Dat heeft Pointer, het datajournalistiek platform van de KRO-NCRV, uitgezocht samen met het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico.

Om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, is het uitoefenen van ‘contactberoepen’ (zoals escortdiensten) verboden en zijn seksclubs en bordelen gesloten sinds 15 maart. Toch zetten veel sekswerkers hun werk voort en blijven zij diensten online aanbieden op speciale advertentiesites.

Online staan tienduizenden advertenties van Nederlandse sekswerkers, die op drie grote sites worden aangeboden. Pointer beschrijft de houding van de sites als ‘halfslachtig’. Hoewel zij het verbod op sekswerk noemen op de site, plaatsen ze de advertenties wel.

Sinds de maatregelen werden ingevoerd om verplicht 1,5 meter afstand te houden en zo veel mogelijk thuis te blijven, zijn er wel minder advertenties online gezet. Wel duiken er meer advertenties op die verwijzen naar het coronavirus.

Aantal sekswerkers komt niet in aanmerking voor overheidssteun

Pointer en Investico hadden gesprekken met verschillende prostituees, waaruit blijkt dat zij hun werk doorzetten omdat zij geen alternatieven hebben om inkomsten te krijgen.

Door verschillende redenen komt een aantal sekswerkers bijvoorbeeld niet in aanmerking voor steunmaatregelen van de overheid. Zo kunnen sekswerkers die als zzp’er gebruikmaken van de versoepelde bijstandsverlening, maar dat geldt onder meer niet voor werknemers van raambedrijven die niet officieel in dienst zijn, maar ook geen zzp’er zijn.

Daarnaast zien hulpverleners dat sekswerkers te maken hebben met klanten die misbruik maken van de situatie rondom de COVID-19-crisis, doordat zij weten dat een prostituee hoge nood heeft voor geld.

Bron: nu.nl

1 gedachte over “‘Sekswerkers negeren coronamaatregelen uit financiële noodzaak’”

Reacties zijn gesloten.