Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

Op 31 maart is besloten door het Nederlandse kabinet om alle coronamaatregelen te verlengen tot en met 28 april. Dat betekent dus ook dat privehuizen, salons, sm-studio’s en raambuurten gesloten moeten blijven tot en met 28 april. Ook escort-services zijn verboden. In de week voor 28 april zal het kabinet besluiten hoe het daarna verder gaat. 

In de persconferentie liet minister-president Mark Rutte al tussen neus en lippen door weten dat het onwaarschijnlijk is dat op 28 april alles weer terug gaat naar het oude en stap voor stap de maatregelen worden afgeschaald. De maatregelen hebben een grote financiële impact op de prostitutie-branche. Op zondagmiddag om 15 maart kwam het besluit om horeca-gelegenheid, sportclubs, sauna’s en vele andere locaties te sluiten. Ook in seksclubs moesten sluiten.

Vrijwel per direct, de aankondiging was rond 16.30 uur en om 18.00 uur moesten deze locaties dicht gaan. In ieder geval tot en met 6 april, was de boodschap. Nu is dit dus verlengd, waardoor alle locaties tot en met 28 april dicht moeten blijven. Alle legaal werkende prostituees en vergunde locaties voor prostitutie moeten het dus nog een maand doen zonder inkomsten.

Seksbranche wordt vergeten voor corona-compensatieregeling

De plotselinge stop van inkomsten vormt nu al een probleem in de branche voor zowel sekswerkers als locaties. De regering heeft aangekondigd dat ondernemers een snelle compensatie krijgen van 4.000 euro. Maar de seksbranche bleek niet op de lijst te staan op het moment dat deze compensatie aangevraagd kon worden. Een ondernemer in de branche zei hierover: ‘De seksindustrie bestaat nu eigenlijk niet, terwijl we legale ondernemers zijn en gewoon belasting betalen.’

Een gezamenlijke brief van sekswerkers in Amsterdam wordt de regering gevraagd om een extra steunfonds, omdat er angst is dat ze niet rond kunnen komen. En de bijkomende angst die ze hebben, dat prostituees toch klanten gaan bedienen, is nu duidelijk naar voren gekomen na onderzoek van journalisten. Daar ligt ook aan ten grondslag dat sommige sekswerkers lastig aan de steunmaatregelen kunnen komen.

Het is ook makkelijk voor de illegale prostitutie om reclame te maken voor hun diensten, want meerdere bekende advertentie-websites accepteren het nog dat er advertenties geplaatst worden. Ondanks dat er waarschuwingen worden geplaatst op deze website, houden ze het niet tegen dat er in deze tijden advertenties geplaatst kunnen worden voor prostitutie. Zover wij zien, wordt er vanuit de overheid geen actieve maatregelen ondernomen om hier iets tegen te doen in de strijd tegen het corona-virus.

2 gedachten over “Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april”

Reacties zijn gesloten.