Raamprostitutie, hoe pakken anderen dat aan?

VRAAG BIJ HET NIEUWS Het erotische centrum voor Haagse sekswerkers op de Binckhorst is een stapje dichterbij na afspraken tussen gemeente en de branche. Hoe ging dat in andere grote steden?

In Amsterdam, Utrecht en Rotterdam loopt men natuurlijk al jaren tegen hetzelfde probleem aan. De Wallen in Amsterdam zijn zo’n grote toeristische trekpleister dat er lange tijd niet aan werd getornd. Toch heeft burgemeester Halsema ook in de hoofdstad in haar Wallenaanpak laten onderzoeken of het mogelijk is ramen te sluiten en een erotisch centrum laten verrijzen.

Tippelprostitutie

In Rotterdam wordt raamprostitutie sinds de jaren 70 niet meer gedoogd, maar heeft deze vorm van prostitutie in bijvoorbeeld Katendrecht tot begin jaren 90 bestaan. In de jaren erna was het vooral straatprostitutie dat de klok sloeg. Met name de tippelzone aan de Keileweg genoot bekendheid. In 2003 was de gemeente het zat, omdat er te veel uitwaaiering van tippelprostitutie was, en ook tot te veel criminaliteit.

Rotterdam probeerde het nog met een vergunningstelsel voor tippelaarsters, maar in september 2005 werd tippelzone Keileweg gesloten.

Bordeelboten

Vanaf dat moment was alle straatprostitutie in Rotterdam weer illegaal. Door de jaren heen is er ook meerdere keren geprobeerd een erotisch centrum van de grond te krijgen. Maar dat stuitte telkens op protest. In de jaren 80 was er nog een gemeentelijk plan voor bordeelboten in de havens, maar daar stak de Raad van State een stokje voor. In oktober 2000 kwam er wel een vergunningstelsel voor seksbedrijven waardoor er onder meer seksclubs, massage- en privé-huizen en escortbedrijven mochten openen.

In Utrecht was er vooral raamprostitutie aan het Zandpad, ook wel Rode Brug genoemd. De raamprostituees werkten hier in woonboten. In het centrum van Utrecht, in de Hardebollenstraat, was ook nog raamprostitutie. In 2013 werden alle seksboten aan het Zandpad en alle ramen op de Hardebollenstraat gesloten. De gemeente trok de vergunning van de exploitanten in op verdenking van mensenhandel.

Sindsdien wordt onder de naam het Nieuwe Zandpad geprobeerd raamprostitutie een nieuwe kans te geven. De meest recente locatie is de Einsteindreef in Overvecht. Twee marktpartijen zijn in de race voor de exploitatie van 96 werkplekken voor (raam)prostituees. De plannen liggen nog ter beoordeling bij de gemeente. Daarna volgt nog een Bibob-procedure, waarbij de kandidaten worden doorgelicht.
Onder meer om te voorkomen dat crimineel geld wordt geïnvesteerd.

bron: https://www.dominaforum.nl/prostitutie-in-het-nieuws/raamprostitutie-hoe-pakken-anderen-dat-aan/