En weer valt een kandidaat af voor bouwen van Utrechts sekscentrum, nog maar één partij over

Een prostituee aan het werk in een van de voormalige prostitutieboten aan het Zandpad, die burgemeester Aleid Wolfsen in 2013 sloot.

Opnieuw is een marktpartij, die zich had gemeld voor de bouw van de nieuwe Utrechtse prostitutiezone, afgevallen. Deze kandidaat voldoet niet aan de strenge criteria die de gemeente heeft opgesteld voor het Nieuwe Zandpad. Hiermee blijft er nog maar één partij over.

Met het Nieuwe Zandpad op een strook grond op de Einsteindreef in Overvecht, wil de Utrechtse politiek de raamprostitutie een nieuwe kans geven. Dit nieuwe sekscentrum vervangt de prostitutieboten aan het Zandpad, die in 2013 werden gesloten door toenmalig burgemeester Wolfsen. Er zou sprake zijn van mensenhandel en andere vormen van criminaliteit.

Na meerdere mislukte pogingen een bouwer voor het Nieuwe Zandpad te vinden, opende de gemeente in februari van vorig jaar een nieuwe inschrijving. Er meldden zich vijf marktpartijen voor de exploitatie van 96 werkplekken voor (raam)prostituees. Afgelopen december vielen er drie marktpartijen af, omdat ze op één of meer selectiecriteria een onvoldoende scoorden. Nu is er een vierde afvaller.

Eén partij verder in de molen

Dat betekent dat er nog één partij over is, die verder gaat in de molen. Een gemeentewoordvoerder laat weten dat het verlossende woord voor deze kandidaat waarschijnlijk pas aan het einde van het jaar zal komen. Deze partij moet ook nog de zogenoemde Bibob-procedure doorlopen, waarbij de kandidaat volledig zal worden doorgelicht om onder meer te voorkomen dat crimineel geld in het Nieuwe Zandpad wordt geïnvesteerd.

De gemeente zit nog in haar maag met de registratie van prostituees. Utrecht wil alle prostituees die op het Nieuwe Zandpad aan het werk gaan registreren, om uitbuiting en mensenhandel tegen te gaan. Daarvoor wil de gemeente de persoonsgegevens van sekswerkers verwerken in een gemeentelijk systeem. De Raad van State oordeelde dat de registratie in strijd is met de privacywetgeving. Burgemeester Sharon Dijksma zoekt nu naar een manier waarop het wel kan. Dijksma heeft daarbij haar hoop gevestigd op een nieuwe landelijke wet.

bron: https://www.ad.nl/utrecht/en-weer-valt-een-kandidaat-af-voor-bouwen-van-utrechts-sekscentrum-nog-maar-een-partij-over~a6fa2714/