Prostitutiebeleid is gelul in de ruimte

COLUMN Prostitutie is een uitdaging, voor iedere stad. Een goed bestuurde prostitutiebuurt brengt een zekere levendigheid en is goed voor de lokale economie. Enig idee hoeveel haringen de Haringkoning op het Rijswijkseplein op jaarbasis verkocht aan hoerenlopers? Er was zelfs een naam voor: ‘hoeringen’.

Edoch, van een prostitutiebeleid is geen sprake. De nieuwe coalitie wil openbare prostitutie ‘op termijn’ weg hebben. Hoe? dat zeggen ze d’r niet bij. Er is ook geen budget voor vrijgemaakt. Kortom: gelul in de ruimte, daar blijft het bij. Het bestemmingplan voor de prostitutiebuurten (Geleen en Doubletstraat) wordt wel gewijzigd zodat er woningen en winkels kunnen komen. That’s all folks! Alle plannen om iets anders te doen zijn gestrand.

De beslissing die geen beslissing werd – een kenmerk van veel gemeentelijke beslissingen – was het idee om in de zogeheten Sporendriehoek, het bedrijventerreintje tussen de Rivierenbuurt en de Binckhorst, een erotisch centrum te vestigen. Het bleek niet haalbaar. Drie jaar lang duurde het voorspel – tot een wip kwam het niet.

We zijn er wel mee genaaid: het onderzoek kostte de Haagse gemeenschap twee miljoen euro. Je had deze trein al van verre aan kunnen zien komen: het geplande stukje grond waar de prostitutie naar zou moeten verhuizen is van de NS en die zou het na 25 jaar weer kunnen opeisen. Daar investeert uiteraard geen hond in.


Verhuisdenken

De linkse partijen in de coalitie hebben er allemaal voor gepleit om te kappen met dat verhuisdenken en de straten eindelijk op te knappen. De Geleen en de Doublet zijn namelijk wel zo’n beetje de meest verwaarloosde straten in onze stad. Omdat geen pandbaas meer in een huis investeert dat op de nominatie staat om te worden afgebroken. Aangezien nu – niet gehinderd door enige visie – besloten is dat de ramen ‘ooit’ moeten sluiten zal dit alleen maar erger worden. Tot de volgende coalitie over vier jaar met een nieuw plan komt dat wederom nevernooit zal worden uitgevoerd.

Ook een ander plan, de Doubletstraat samenvoegen met de Geleenstraat, is van tafel. Die zou dan wel gepimpt worden, maar het absorberend vermogen van de Rivierenbuurt is ook bereikt. Bewoners willen het niet hebben. De Doubletstraat, de Geleen, ze gaan nergens heen. Tot de totale verkrotting is ingetreden en de straat wegens instortingsgevaar zal moeten worden gesloten zullen schuinsmarcheerders goed moeten kijken waar ze lopen, voordat zij hun beste beentje voor zetten.

Bron: https://www.ad.nl/den-haag/prostitutiebeleid-is-gelul-in-de-ruimte~a2b9d486/