Politie viel deze week vier woningen binnen in Amstelveen, in zoektocht naar illegale prostitutie

De afgelopen week heeft de politie meerdere invallen gedaan in Amstelveen. Op dinsdag 2 maart zijn er in drie woningen bezocht in het kader van onderzoek naar mensenhandel én illegale prostitutie. Op woensdag 3 maart is ook in Amstelveen een woning binnen gevallen dat niet in het onderzoek mensenhandel viel, maar in een separaat onderzoek m.b.t. illegale prostitutie.

Dit meldt Politie Amstelveen in een Facebook bericht van 4 maart. Bij de drie invallen op dinsdag zijn twee verdachten aangehouden die worden verdacht onderdeel te zijn van een crimineel netwerk, dat zich bezighoudt met de uitbuiting van vrouwen.

Op woensdag is een inval gedaan in een andere woning, dat los stond van het onderzoek naar mensenhandel. Hierbij zijn twee vrouwen aangetroffen die de woning ‘bedrijfsmatig’ gebruikten voor sekswerk. Deze woning is voor de komende twee weken gesloten, op last van burgemeester Tjapko Poppens.

Sekswerkers kunnen nu niet legaal werken, wat is het alternatief zonder financiële steun?

Sekswerk is op het moment legaal niet mogelijk door de lockdown maatregelen van het kabinet. Door het uitblijven van financiële steun aan de legaal werkende sekswerkers, komen ze in de problemen. Simpelweg omdat het geld op raakt. De sekswerker wordt hierdoor de illegaliteit in gedreven, zoals Prof. Dr. Josette Dijkhuizen deze week heeft vastgesteld in een opiniestuk dat o.a. ook ondersteund wordt door de voorzitter van de Nederlandse Politie Vakbond.

Uiteraard is het heel goed dat de politie bezig is met het opsporen van mensenhandel en uitbuiting. Dat moet met wortel en tak uitgeroeid worden. De actieve jacht op sekswerkers die vrijwillig werken maar tijdens de vele maanden van lockdown geen andere keuze hebben dan dit illegaal te doen (omdat ze anders hun huis uitgezet worden vanwege huurachterstand of simpelweg geen eten meer kunnen kopen) dat is schrijnend.