Onderzoek: Overheden in heel Europa vergeten de sekswerkers tijdens corona-crisis

Een onderzoek laat zien dat de impact in de regio Eurazië op sekswerkers zeer groot is. De conclusie is dat in tijden van deze crisis de overheden geen aandacht geven aan de kleinere en gestigmatiseerde gemeenschappen. De enigen die echt iets doen voor sekswerkers zijn maatschappelijk betrokken groepen en belangenbehartigers van prostituees.

De corona-crisis heeft een grote impact op de sekswerkers, laat het rapport zien van de Europese sekswerkgroepen ICRSE en SWAN. Verlies van inkomen en armoede is in tientallen landen de praktijk. Het dwingt prostituees in een situatie waarin ze door moeten werken met alle risico’s van dien. De keuze voor armoede of werken in angst om opgepakt te worden door de politie zorgt voor grote mentale stress. Zelfs in landen waar prostitutie legaal is, zijn de eisen voor financiële hulp vaak niet haalbaar voor sekswerkers.

In veel landen is door de corona-crisis ook het verkrijgen van condooms en glijmiddel lastiger geworden voor sekswerkers. Daarnaast is er in de gezondheidszorg nauwelijks ruimte om te testen op Soa’s en prostituees van noodzakelijke medicatie te voorzien.

Advies: Maak economische en sociale hulp op maat voor sekswerkers

Er komen een aantal adviezen voort uit het onderzoek waar de overheden worden verzocht om noodzakelijke maatregelen te nemen voor de gezondheid van sekswerkers, ook voor toekomstige situaties. Een advies is om economische en sociale hulp op maat te maken voor alle sekswerkers. En vooral: Erken sekswerk als werk! Ga illegaliteit tegen, zorg voor een werkbaar model wat de rechten, sociale zekerheden en gezondheidszorg van sekswerkers ook in crisistijden verzekert.

Het volledige onderzoek is te lezen via de website van sexworkeurope.org.