Enschede geeft nu ook financiële steun aan sekswerkers, maar voor D66 en PvdA is dat niet genoeg

Waar in een eerder stadium de gemeente Enschede geen aparte behandeling wilde voor sekswerkers, is dat nu toch aangepast. De financiële steun gaat echter uit van de bijstand-regels en niet de Tozo-regeling. Dat is voor PvdA en D66 niet voldoende en willen ze het moment aanpakken om structureel problemen in de branche op te lossen.

Een aantal sekswerkers in de regio in Twente is via de bijstandsregeling wel snel geholpen meldt Jan-Willem Meijer van hulporganisatie Terwille op AD.nl: ‘Eén sekswerker die we hielpen had het geld binnen 24 uur op de rekening staan. Gemeenten zijn door de rijksoverheid gevraagd om ruimhartig te zijn met voorschotten. Dat zien we gelukkig overal gebeuren.’

PvdA en D66 willen dat de sekswerkers die via opting-in werken, hetzelfde ondersteund gaan worden als ZZP’ers en niet de via de bijstand-regels. Prostituees die via de opting-in regeling werken bij privehuizen, escortbureaus en massagesalons worden door de bijstandsregels benadeeld. Tijdens de eerstvolgende raadsvergadering in Enschede zal daar zo nodig een motie voor ingediend worden

Oplossing zoeken voor groter probleem in de branche

D66 en PvdA merken op dat dit alles een symptoombestrijding is, omdat sekswerk niet als normaal beroep wordt behandeld. D66 zegt op hun website: “Bijna onmogelijke regels om aan te voldoen om in aanmerking te komen voor een vergunning is daar een voorbeeld van. Maar ook lopen sekswerkers tegen allerlei praktische problemen aan, zoals het niet kunnen aanvragen van een PIN-apparaat, omdat er Amerikaanse systemen voor gebruik worden en die leveranciers mogen (of willen) niet leveren aan sekswerkers.”

De partijen dringen daarom aan op nieuw beleid in de gemeente, waarvoor ook een motie zal worden ingediend tijdens de eerstvolgende raadsvergadering.