Internationale dag van de sekswerker a.s. dinsdag 2 juni

In de jaren 70 oefende de Franse politie veel druk uit op sekswerkers. Sekswerkers werden gedwongen om steeds meer ondergronds te werken. Als een gevolg hiervan werden ze steeds minder beschermd en nam het geweld tegen hen toe. De Franse overheid wilde niks aan de situatie veranderen, zelfs niet na twee moorden op sekswerkers. In reactie hierop bezetten ongeveer honderd sekswerkers op 2 juni 1975 voor acht dagen lang een kerk in Lyon. Zij eisten goede werkcondities en een einde aan het stigma op sekswerk.

De bezetting werd een keerpunt in de internationale strijd van sekswerkers voor hun mensenrechten. 2 juni werd uitgeroepen tot de internationale dag van de sekswerker en sindsdien wordt er ieder jaar stilgestaan bij het geweld en onrecht waarmee sekswerkers nog altijd geconfronteerd worden.

Ook nu blijkt weer: Sekswerkers worden anders behandeld

45 jaar na dato zien we helaas dat sekswerkers nog altijd anders behandeld worden dan andere beroepsgroepen. Dit blijkt des te meer tijdens moeilijke tijden, zoals nu met corona. Terwijl alle andere contactberoepen op 11 mei weer aan het werk mochten, moeten sekswerkers wachten tot 1 september. Sekswerk is heel divers en het werk hoeft helemaal niet risicovoller te zijn dan het werk van een kapper of reguliere masseur, die wel weer aan het werk zijn. Door de huidige maatregelen zitten sekswerkers nog langer zonder inkomen. Wanneer zij wel aan het werk gaan zijn ze door de huidige situatie gedwongen dit illegaal te doen.

Stigma en de daarbij behorende vooroordelen spelen een grote rol in de ongelijke behandeling van sekswerkers. Sekswerkers verdienen een ander beeld van hun werk en wie zij zijn. Om het stigma rondom sekswerk te verminderen heeft Spot 46, het informatie- en adviescentrum voor sekswerkers van SHOP Den Haag, het Instagram account #humansintheredlight_thehague in het leven geroepen. Hier kunt u persoonlijke verhalen lezen van sekswerkers uit “the red light” district in Den Haag. Het zijn verhalen die iedereen mee kan maken en waarin u zich kunt herkennen. Zo leest u onder andere hoe sekswerkers de coronacrisis doorkomen; de één werkt extra in de zorg en de ander heeft nu meer tijd om boeken te lezen.

Bron: Dagblad070.nl