In Zwitserland start wel weer sekswerk, maar nog niet alle sporten

Waar in Nederland recent is besloten dat sportscholen en sauna’s sneller dan gepland weer mogen starten en prostitutie niet, is in Zwitserland het tegenovergestelde besluit genomen. De Zwitserse politiek hebben besloten dat vanaf 6 juni weer sekswerk uitgevoerd mag worden, maar vele sporten zijn nog niet toegestaan.

In Zwitserland is prostitutie legaal en er zijn naar schatting 20.000 sekswerkers. De minister van gezondheid, Alain Berset, verklaart waarom hiervoor gekozen is: ‘Er is zeker persoonlijk contact, maar bescherming lijkt mogelijk. Ik ben me bewust van het bizarre aspect van mijn antwoord, maar om eerlijk te zijn erotische dienstverlening had al eerder hervat kunnen worden.’ De politici zien meer gevaar in sporten waar men dichtbij en constant fysiek bezig bent. Denk dan bijvoorbeeld aan judo, boxen en worstelen

Drastische verlaging in coronabesmettingen

Zwitserland heeft de corona-besmettingen drastisch weten te verlagen, zonder zeer strikte lockdown regels te hanteren zoals buurlanden Italië en Frankrijk. Deze week waren er minder dan 20 besmettingen per dag, in een land met 8,5 miljoen inwoners.

Zwitserland loopt voor in het openen van het land voorop ten opzichte van andere Europese landen. Ze waren één van de eersten die winkels, restaurants en scholen openden aan het begin van Mei. Ook mogen vanaf 6 juni weer evenementen gehouden worden met maximaal 300 personen.