GroenLinks runningmate zou het niet op voorhand een probleem vinden als haar dochter de prostitutie in gaat

In het radioprogramma van Tijs van den Brink genaamd ‘Dit is de Dag’ spreekt hij over prostitutie met de nummers twee op de kieslijsten van ChristenUnie, GroenLinks en SP. Ze worden gevraagd om te reageren op de stelling: “Voor prostitutie is geen plaats in Nederland.” Wij vatten de belangrijkste uitspraken voor je samen.

Carola Schouten van de ChristenUnie is van mening dat er geen plaats is voor prostitutie in Nederland: “Het kopen van seks zou altijd strafbaar moeten zijn. Het is een legaal beroep nu, maar ik denk dat niemand zou willen dat zijn dochter de prostitutie in gaat”.

Corinne Ellemeet van GroenLinks stelt dat het een feit is dat er wel plaats is voor prostitutie in Nederland. Want het is er al, het is er altijd geweest en denken dat het niet meer zal bestaan in de toekomst is ‘wensdenken.’ Ze heeft geen moreel oordeel over betaalde seks, zolang dat vrijwillig is. Ze hamert erop dat geregeld moet worden dat sekswerkers die dit werk vrijwillig willen doen, de juiste steun krijgen om veilig het beroep uit te voeren.

“Als dat een weloverwogen keuze is van mijn dochter, dan ga ik niet op voorhand zeggen dat het niet mag”

Ook antwoord de nummer twee van GroenLinks op de hypothetische vraag van Schouten. Zou Ellemeet willen dat haar dochter de prostitutie in gaat? “Als dat een weloverwogen keuze is, dan ga ik niet op voorhand zeggen ‘dat mag niet’. Ik vind het ingewikkeld dat wij hier een moreel oordeel vellen over anderen.”

Schouten reageert daarop: “Het gaat mij niet om het morele oordeel, er is misschien een deel vrijwillig in de prostitutie. Maar een groot deel heeft te maken met mensenhandel. En dat kunnen we niet als bijverschijnsel zomaar accepteren.”

Meer expertise in opsporing uitbuiting en criminaliteit

Renske Leijten van de SP ziet niets in een verbod op prostitutie: “Met een verbod heb je het niet weg. Er is heel veel mensenhandel en uitbuiting en dat moeten we opsporen. Maar door het illegaal te maken, bereik je het tegenovergestelde. Het is al strafbaar als er prostitutie is onder de 18 jaar en het zou ook strafbaar moeten zijn als je weet dat het onder dwang is.”

Leijten wijst Schouten erop dat haar partij, dat in het kabinet zit, de laatste jaren het opsporen en voor de rechter brengen van mensenhandelaren heeft terug laten lopen. En dat dit niet is rechtgezet. Schouten reageert erop dat juist om dat het een legaal beroep is, het lastiger te bewijzen is. De vrouwen moeten bewijslast hebben en dat is lastig te vormen.

“We moeten de rechtspositie van sekswerkers verbeteren”

“Waar ik moeite mee heb, is dat we al deze vrouwen in één groep duwen, namelijk dat het altijd voor iedereen een probleem is” stelt Ellemeet, waarbij ze ook aankaart dat we de mannelijk sekswerkers niet moeten vergeten en niet alleen over vrouwen moeten spreken. De rechtspositie van sekswerkers moet verbetert worden is haar mening: “In Zweden, waar de prostitutie verder de illegaliteit in is gekomen, zie je dat de mensen die in de problemen zitten omdat ze gedwongen zijn juist minder snel om hulp vragen.”

Ook Leijten ziet meer in verbeteren van de positie van sekswerkers: “Probeer uitbuiting en mensenhandel eruit te halen met goede rechercheurs, dan kan je het echt terugdringen. Daarmee kan je de positie verbeteren van degenen die wel bewust voor sekswerk hebben gekozen. Maar ik ben er ook niet naïef in, ik zie ook dat mensen erin belanden omdat er geen andere keuze voor ze is.”

Het volledige gesprek is te beluisteren via deze link naar nporadio1.nl.