Elf sekswerkers in Tilburg betrapt op illegaal werken

TILBURG – Bij controles op illegale prostitutie in Tilburg zijn elf sekswerkers ‘betrapt’. Ze werkten in woonhuizen en hotels. De meesten kregen een waarschuwing, in ten minste één geval is een dwangsom van 5000 euro opgelegd.

Agenten en controleurs van de gemeente bezochten op 10 maart en 23 februari adressen, waaronder twee hotels, naar aanleiding van binnengekomen klachten of vermoedens van prostitutie. Op negen plekken bleek dit ook het geval te zijn.

De controles vonden plaats in het centrum, west en noord en zijn gericht op het tegengaan van mensenhandel en uitbuiting. Zo wil de gemeente beter zicht krijgen op de aard en omvang van de illegale branche in de stad en eventuele misstanden en overlast aanpakken, zegt een woordvoerster.

In Tilburg is het werken in de seksbranche toegestaan met een vergunning. Thuisprostitutie is hier onder strenge voorwaarden voor uitgezonderd. Zo moeten de verdiensten bijvoorbeeld aantoonbaar alleen voor de sekswerker zijn en mag het geen overlast voor de buurt veroorzaken. Raam- en straatprostitutie zijn verboden.
Gewaarschuwd

De elf sekswerkers die illegaal werkten kregen een waarschuwing. Bij een volgende overtreding volgt een dwangsom van 5000 euro, die zowel aan de huiseigenaar als de bewoner kan worden opgelegd. In één geval werd die opgelegd omdat de regels al eens waren overtreden.

Bij één controle gaf de aanwezige prostituee aan niet langer in de prostitutiebranche werkzaam te willen zijn. Voor haar is hulpverlening ingeschakeld, aldus de gemeentewoordvoerster.
Veilige werkplekken

Tilburg heeft zijn prostitutiebeleid onlangs aangescherpt: enerzijds om misstanden en geweld tegen sekswerkers aan te pakken, anderzijds om hun positie te versterken en het stigma rond prostitutie te doorbreken. Politie, gemeente en de klankbordgroep Seksworks werken samen aan veilige werkplekken.

Sinds begin vorig jaar gelden strengere regels: seksinrichtingen moeten om de drie jaar een nieuwe vergunning aanvragen, voor escortbedrijven is dit jaarlijks.