Amsterdam wil definitief af van drommen prettoeristen, verkenning voortgezet naar erotisch centrum buiten de Wallen

Amsterdam wil voorkomen dat de drommen prettoeristen na de coronacrisis weer terugkeren in de binnenstad. Nieuwe regels en de aankoop van vastgoed moeten zorgen dat winkels en horeca zich voortaan richten op bewoners in plaats van toeristen.

Door de coronacrisis is zichtbaar hoe afhankelijk delen van de binnenstad zijn geworden van bezoekers, schrijft burgemeester Femke Halsema woensdag in een brief aan de gemeenteraad. Volgens haar zijn delen van het oude centrum ‘opvallend stil’, terwijl buurten waar meer mensen wonen just wat drukker zijn. ‘Dit onderstreept de urgentie om na te denken over de binnenstad van de toekomst.’ Halsema uit hierbij de wens om het aantal toeristen in het centrum actief te verminderen.

Vastgoed kopen

De burgemeester streeft ook naar een diverser aanbod van winkels en horeca, dat zich vooral richt op bewoners. Idealiter zou in de toekomst het toeristische aanbod het straatbeeld nergens meer domineren. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om vastgoed in de binnenstad te verwerven, met hulp van organisaties zoals de NV Zeedijk of Stadsgoed NV, om zo te kunnen bepalen welke winkel of welk café daar komt.

Ook wil Halsema nieuwe regels waarmee Amsterdam kan ingrijpen in het winkelaanbod. De gemeente kan al de opening van nieuwe toeristische winkels voorkomen in delen van de binnenstad, maar dit blijkt onvoldoende om de monocultuur werkelijk te voorkomen. Een financiële onderbouwing bij deze ambities ontbreekt vooralsnog.

Buurtmarketing

Daarnaast is het idee om het bestaande aanbod in buurten en gebieden beter onder de aandacht te brengen en te profileren met een specifiek thema. ‘Hoe mooi zou het zijn als het Leidseplein en omgeving zich verder zou ontwikkelen tot het culturele hart van Amsterdam,’ schrijft Halsema. De winkels of instellingen zouden dan met elkaar verbonden moeten worden door de buurt een eigen identiteit te geven.

De vele Joodse instellingen en centra rond het Mr. Visserplein die zich, samen met het nieuw te bouwen Namenmonument, verenigd hebben in het Joods Cultureel Kwartier, dienen hierbij als voorbeeld. Dit moet Amsterdammers helpen om een beter overzicht te krijgen van het aanbod in eigen stad.

Raambordelen

Vorig jaar kreeg planoloog Zef Hemel de opdracht om een visie te ontwikkelen op de binnenstad, die de basis zou vormen voor een aanpak van de eenzijdige, op toeristen gerichte monocultuur. Bezoekers zijn welkom, schreef hij, maar de binnenstad is er in de eerste plaats voor Amsterdammers.

De aanpak van prostitutie en van de coffeeshops op de Wallen, die al voor corona in gang is gezet, gaat door. De verkenning naar een prostitutiehotel of erotisch centrum buiten de Wallen is al gaande. Halsema wil meer grip krijgen op coffeeshops en de overlast van cannabistoeristen verminderen.

Bron: Parool