Zeven jaar geëist voor ronselen en uitbuiten zes vrouwen uit Oost-Europa

ARNHEM – Een 39-jarige man die zes vrouwen uit Roemenië en Moldavië op verschillende plekken in onder meer Nijmegen, Arnhem en Ede seksueel zou hebben uitgebuit, moet volgens het OM een gevangenisstraf van zeven jaar krijgen. De 138.000 euro die hij opstreek, moet hij inleveren.

Dat eiste de officier van justitie dinsdag bij de rechtbank in Arnhem. Hij wil dat de toenmalige vriendin van de man een deels voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar krijgt. De ontnemingsvordering geldt ook voor haar.

‘Gewetenloos figuur’

Volgens de officier was de man, die net als de vrouw uit Roemenië afkomstig is, een ‘gewetenloos figuur’ die continue aan het jagen was op slachtoffers. Hij haalde ze zelf uit Oost-Europa op, zoals in het geval van een net 18-jarige vrouw die later door de politie in een woning in het Nijmeegse Hatert werd aangetroffen.

Zij zegt dat ze de armoede uit haar land hoopte te ontvluchten en hier in een slachthuis wilde werken. Maar onderweg zou de man haar hebben verkracht met de mededeling: dan weet je hoe het straks moet. Het werd duidelijk dat ze moest werken in de prostitutie.

Ten einde raad

Er zijn ook vrouwen uit Moldavië bij die al hier werkten, maar ontslag kregen omdat ze niet uit een land in de Europese Unie kwamen. Ze waren wanhopig, kwamen in aanraking met de man en gingen ten einde raad in de prostitutie aan het werk.

De man zou gedurende de jaren 2014-2019 steeds bezig zijn geweest vrouwen te ronselen en ze vervolgens hebben overgedragen aan zijn vriendin. Zij zou vervolgens alles hebben geregeld voor het sekswerk en de helft van de verdiensten in ontvangst hebben genomen.

De vrouwen noemden haar ‘de baas op de werkvloer’. Ze waren niet bang voor haar, maar wel voor hem. Hij zou erg gewelddadig zijn geweest.

Van vrijheid beroofd

Er werd gewerkt in woningen in onder meer de Arnhemse wijken Presikhaaf, Malburgen en Geitenkamp. Ook was er een camping in Ede waar in een huisje aan sekswerk werd gedaan.

De mannelijke verdachte zou ook de vrouwelijke verdachte veelvuldig hebben mishandeld. Toen de relatie voorbij was en zij voor zichzelf wilde beginnen, zou hij haar zelfs uit een prostitutiewoning in het Arnhemse Geitenkamp hebben gesleurd en haar van haar vrijheid hebben beroofd.

Verdachten ontkennen

De verdachten hebben steeds alles ontkend bij de politie. De hoofdverdachte was niet op de strafzitting. Hij zit inmiddels een straf uit in Italië voor soortgelijke feiten. De vrouw woonde de zaak wel bij, maar bleef vooral stil. Af en toe huilde ze.

Haar advocaat vindt niet dat er voldoende bewijs is voor uitbuiting. De vrouwen hebben wisselend verklaard en ook gezegd dat ze vrijwillig in de prostitutie werkten. Dat ze de helft van de verdiensten afstonden, was voor het werk dat zijn cliënt verrichtte, aldus de raadsman. Zij zorgde voor klanten en huurde locaties.

Woensdag wordt de zaak vervolgd met het pleidooi van de advocaat van de man. De uitspraak is op 21 november.

Bron: https://www.ad.nl/arnhem/zeven-jaar-geeist-voor-ronselen-en-uitbuiten-zes-vrouwen-uit-oost-europa~a9ff39f1/