‘Zakenbank zette prostituees in voor deal’

goldman+sachs+3Goldman Sachs heeft de naam scherp aan de wind te zeilen. De inzet van prostituees voor een vermogensbeheerder om langs slinkse weg een Libisch miljardenfonds aan zich te binden, is als dieptepunt voor een Britse rechtbank gekomen.

De betrokken bankier is daar gedaagd.

De dame zou in zijn opdracht voor $600 per avond de deal helpen optuigen, zij moest de vermogensbeheerder vermaken en onderhield volgens tekstberichten meermalen contact met hem.
Uit talloze uitgewisselde tekstboodschappen tussen de bankier en zijn collega blijkt dat over het tarief voor de dame een haar ‘vriendin’ uitgebreid onderhandeld werd.

Riskante derivaten

Het Libische fonds voert in Londen een hoogoplopend gevecht met Goldman Sachs over $1 miljard aan claims. Geld dat het fonds terug wil van de Amerikaanse zakenbank, aldus de Financial Times, die het verhaal en de voorthobbelende rechtszaak kleurrijk optekende.

De Libische vermogensbeheerders stellen dat Goldman de onervarenheid van de Libische medewerkers hebben uitgebuit. Miljarden van het fonds gingen in riskante derivaten waarvan uiteindelijk vooral de Amerikanen zouden hebben geprofiteerd. Goldman Sach plaatste daar tegenover dat de vermogensbeheerder tientallen jaren ervaring had en alles behalve een beginneling zou zijn.

Vijf sterrenhotel

De zakenbank liet de vertegenwoordigers van het Libische fonds op zijn kosten naar Dubai vliegen en betaalde kamers in het vijfsterrenhotel Ritz Carlton.

Goldman Sachs ontkende stellig dat inzet van prostituees beleid is.