Wat betekent de tijdelijke drooglegging voor sekswerkers?

Even leken ze de dans te ontspringen, maar ook de sekswerkers moeten weer in een mini-lockdown. Welke gevolgen heeft deze drooglegging voor zowel de sekswerkers als hun klanten?

In de nieuwe noodverordening van de gemeente rondom corona staat dat de Doubletstraat en de Geleenstraat, waar sekswerkers hun klanten in peeskamertjes ontvangen, twee weken de deuren moeten sluiten. Maar ook privéhuizen mogen geen klanten meer ontvangen.

Ze moeten dicht omdat ze vallen onder de categorie ‘voor publiek openstaande gebouwen’, net zoals bibliotheken, culturele instellingen, zwembaden en pretparken. En dat hakt erin, sinds de heropening van de raambordelen na de eerste lockdown was het er drukker dan normaal.

400 voedselpakketten

Voor veel sekswerkers geldt dat als ze niet werken, het inkomen totaal wegvalt. Sommige sekswerkers die als zelfstandige opereren, hebben recht op ondersteuning van de gemeente maar vaak dekt dat de kosten niet. Tijdens de vorige lockdown was het zelfs zo erg dat er 400 voedselpakketten werden afgeleverd bij Haagse, Rijswijkse en Zoetermeerse prostituees die geen geld meer hadden voor eten. Dat betekent dus in sommige gevallen kiezen tussen honger hebben of de gezondheid op het spel zetten.
Uitbuiting

Organisaties als de Rode Paraplu, SHOP en stichting De Haven, allemaal begaan met het welzijn van prostituees in Den Haag, waarschuwden al tijdens de eerste lockdown voor het verschuiven naar het illegale circuit. Stiekem werken vanuit huis of een hotelkamer, terwijl daar de kans op besmetting veel groter is. Om over uitbuiting of mishandeling nog maar te zwijgen. Om hoeveel vrouwen het gaat, kan Maria Scali van SHOP niet zeggen. Dat het gebeurt, is duidelijk.

De gemeente Den Haag zegt er alles aan de te doen vrouwen uit het illegale circuit te houden. ,,Zoals ook in de eerste coronagolf is gedaan, wordt proactief en onaangekondigd gecontroleerd bij de raamprostitutie en in seksclubs. Er wordt nauwlettend gevolgd of er een verschuiving plaatsvindt van vergunde prostitutie naar niet-vergunde prostitutiebranche. Daarbij kijken we uiteraard of er bijvoorbeeld nu via internet deze diensten worden aangeboden. In de eerste golf hebben we niet gezien dat een dergelijke verschuiving grootschalig plaatsvond”, aldus een woordvoerder.
Tips

Gelukkig worden er ook creatieve oplossingen gevonden. Advertenties voor webcam-seks, dus op veilige afstand, nemen ook flink toe. ,,Wij geven daar ook tips voor”, zegt Maria Scali. Ook laat ze weten dat SHOP, net als andere organisaties, een potje heeft om dames die geen aanspraak kunnen maken op hulp van de gemeente deze drooglegging door te helpen. ,,Maar als het langer dan de nu afgesproken twee weken duurt, hebben we echt een groot probleem.”

bron: https://www.dominaforum.nl/prostitutie-in-het-nieuws/wat-betekent-de-tijdelijke-drooglegging-voor-sekswerkers/