Was politie vooringenomen bij verhoor Twents slachtoffer gedwongen prostitutie? Rechtbank wil het tot op de bodem uitgezocht hebben

ALMELO – Onverwachte ontwikkelingen in de strafzaak van de van vrouwenhandel verdachte Mortadah Al-A. (20) uit Zwolle. Tegen de man werd drie weken geleden nog zes jaar cel geëist. De rechtbank heeft de eindbeslissing in de zaak uitgesteld en wil eerst uitgebreid onderzoek naar wat er allemaal gebeurde rond het verhoor van één van de aangeefsters bij de onderzoeksrechter. Dat maakte de rechtbank in Almelo maandag bekend.

De aangeefster, een kwetsbare vrouw uit Twente, stapte eind vorig jaar met een lotgenote naar de politie toen Al-A. een celstraf van een jaar moest uitzitten. De vrouwen vertelden dat ze door de Zwollenaar gedwongen werden om seks met andere mannen te hebben. Al-A. zou hen gechanteerd hebben met videobeelden waarop ze seks met mannen hadden. Ook zou hij hen gedwongen hebben om zijn bijnaam ‘Morto’ op hun lichaam te tatoeëren en sloeg hij hen als ze niet wilden. De Zwollenaar heeft altijd ontkend. De man heeft steeds volgehouden dat hij de vrouwen ‘voor de gezelligheid’ geholpen heeft door ze bijvoorbeeld naar hun afspraken te rijden, ook al had hij geen rijbewijs.
Twijfels

Tijdens de behandeling van de strafzaak had de advocate twijfels over de gang van zaken tijdens de verhoren van de aangeefster. Zo zou een van de politiemensen duidelijk haar mening hebben geuit over de rol van de advocate bij de verhoren en die was niet positief. Ook een recherche-psycholoog, die de verhoren onderzocht, heeft aangegeven dat zij vraagtekens heeft over de manier waarop het verhoor werd afgenomen. De verklaringen die tijdens de verhoren zijn opgenomen spelen een belangrijke rol in de bewijslast die er tegen Al-A. ligt.

De rechtbank wil nu tot tot in de kleinste details uitgezocht hebben wat er gebeurde tijdens de verhoren van de aangeefster. Ook moet duidelijk worden wie de betreffende politieagente was. Van de agente is alleen een voornaam bekend en moet ook duidelijk worden of zij überhaupt gespecialiseerd is in het omgaan met zedenzaken. Daarnaast moeten alle opnamen die gemaakt zijn tijdens de verhoren ingeleverd worden bij de rechtbank. “Het verslag van het verhoor roept de vraag op of de betreffende agent voldoende professionele afstand heeft gehouden en of ze zich voldoende bewust is geweest van het recht dat de verdediging heeft” aldus de rechtbank.

De zaak gaat op 9 december verder.