VVD verbijsterd over 16-jarig meisje op Utrechtse tippelzone: ‘Hoe kan dat?’

Verbijstering alom dat een 16-jarige twee maanden kon tippelen op de Europalaan. Ze werd pas opgemerkt toen een collega-sekswerker haar vermoedens uitte. Hoe kan zoiets?

Ze verliet stiekem het huis van haar tante om ’s nachts voor een paar tientjes per klant ‘op de baan’ geld te verdienen. Om haar schulden af te betalen deed ze dat uit vrije wil. Althans, dat is wat het meisje verklaarde bij de politie en rechter-commissaris. Volgens het Openbaar Ministerie ligt de zaak heel anders. Haar ‘vriend’ – die woensdag anderhalf jaar cel tegen zich hoorde eisen, waarvan zes maanden voorwaardelijk – wordt gezien als de kwade genius die haar dwong. Alleen al het begeleiden en ondersteunen van een meisje op die leeftijd is strafbaar, zei de officier.

De Utrechtse VVD is verbijsterd dat het meisje 21 maal ongestoord haar diensten kon aanbieden op de tippelzone. VVD-raadslid Queeny Rajkowski is ‘verbijsterd dat op deze zwaar gereguleerde plek een minderjarig meisje meerdere keren heeft gewerkt zonder dat het is opgevallen.’

Rajkowksi maakt de vergelijking met ondernemers in reguliere sekshuizen. „Als er bij hen iets fout gaat, krijgen ze meteen de burgemeester en politie op hun dak en komt de vergunning in het geding. Nu het gaat om een tippelzone die in handen van de gemeente is, vraag ik me af in hoeverre we ook streng gaan zijn voor onszelf.”

Uitwassen

Wethouder Everhardt stelt dat gemeente, politie en hulpverleningsinstanties alles op alles zetten om dit soort uitwassen te voorkomen. Opsporing van hiervan is soms lastig, zegt hij, omdat meisjes die illegaal hun diensten aanbieden er bedreven in zijn om weg te duiken als er controles zijn. Hoe vaak de sekswerkers worden gecontroleerd kan hij niet zeggen.

„Maar dankzij de sociale controle op de tippelzone is er snel ingegrepen. Als vrouwen bij controles geen vergunning blijken te hebben, wat verplicht is, gaan ze mee naar het politiebureau en krijgen ze een boete. Dat het meisje niet eerder is opgemerkt, komt omdat ze op onregelmatige basis en onregelmatige tijden aanwezig was.”

Zowel de VVD als het CDA (‘we willen extra mankracht om de controles te doen’) zetten vraagtekens bij Everhardts conclusie dat het 16-jarige meisje snel is opgespoord. Twee maanden is wat hen betreft te lang. ,,Ik kan nooit garanderen dat zoiets sneller gaat, maar het is in ieders belang dat prostituees zonder vergunning worden aangepakt”, pareert Everhardt.

Vergunning

De tiener waar het nu om ging had geen vergunning. Die is verplicht zodat alle instanties kunnen zien wie er werkt en wat hun identiteit is. Er zijn ongeveer zestig vergunningen toegekend. Dit systeem is ingevoerd om een hausse aan sekswerkers uit alle hoeken van Europa te voorkomen en mensenhandel in te dammen. Desondanks is de controle nooit waterdicht, beaamt ook een woordvoerder van De Tussenvoorziening/Huiskamer Aanloop Prostituees (HAP). Deze stichting begeleidt sekswerkers op de baan.

Zij zegt dat – sinds bekend is dat de tippelzone aan de Europalaan dicht moet – de controles onverminderd sterk zijn gebleven. „Alle instanties zitten erbovenop. Er zijn veel surveillances en we zien dat er regelmatig controles worden uitgevoerd. Er is een uitgebreide intake, je krijgt niet zomaar een pasje. Nieuwe gezichten vallen per definitie op. Juist door de sociale controle is dit meisje opgemerkt, daaruit blijkt juist de kracht van het systeem. Verdwijnt de baan, dan verhuizen dit soort meisjes sneller naar de illegaliteit.”

Controlesysteem

Ze vindt het feit dat het meisje twee maanden ongestoord haar werk kon doen geen teken dat het controlesysteem faalt. „Het kan voorkomen dat ze net bij een klant was op het moment dat er door de politie gecontroleerd werd, of thuis was. Dit soort meisjes doet er veel moeite voor om juist niet gecontroleerd te worden, dus duiken ze ook weg.”

Het Openbaar Ministerie heeft onderzoek gedaan naar de klanten van de tienerprostituee. „Maar we hebben hun identiteit niet kunnen achterhalen.” Welke opsporingsmiddelen daarbij zijn ingezet kon woordvoerder Ties Kortmann niet zeggen.

Bron: DominaForum.nl