Tippelzone in Nijmegen blijft open: plan tot sluiting van tafel geveegd

Nijmegen houdt de tippelzone in de Nieuwe Marktstraat. Die is essentieel voor de bescherming van straatsekswerkers, vindt de meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad. Het plan voor sluiting van wethouder Grete Visser is daarmee woensdagavond van tafel geveegd.

Visser wilde de vrouwen van de tippelzone een uitweg bieden met intensieve zorg. Daar had ze 1,5 miljoen euro voor uitgetrokken. Onderdeel van dat plan was sluiting van het prostitutiegebied in 2022.

Met sluiten houdt sekswerk niet op’

Tegen intensieve hulpverlening heeft de gemeenteraad geen bezwaar, wel tegen het verdwijnen van de tippelzone. Gemeenteraadsleden gaan ervan uit dat de prostitutie dan niet verdwijnt en de vrouwen uit het zicht hun werk voortzetten. Een motie van de raadsleden Charlotte Brand (PvdA) en Quirijn Lokker (GroenLinks) met als titel ‘Houd de tippelzone open’ werd door een ruime meerderheid gesteund.

,,Uit onderzoek blijkt dat straatsekswerkers op een tippelzone minder te maken hebben met geweld”, zo motiveert Lokker de motie. ,,Met het sluiten van de tippelzone houdt het sekswerk niet op”, aldus Brand. Zij pleit ook voor een ruimere openstelling van de huiskamer in de zone. ,,De vrouwen moeten naar het toilet kunnen of een kop koffie kunnen halen. Zoals iedereen dat op zijn werk wil.”

Bron: Gelderlander.nl