Studie in Spanje: Sekswerkers kunnen rekeningen niet meer betalen door lockdown en gaan meer de illegaliteit in

Een onderzoek in Spanje in 5 verschillende regio’s laat zien dat de levensstandaard van sekswerkers fors achteruit is gegaan sinds de start van de pandemie. Het aantal sekswerkers dat illegaal werkt is fors gestegen, maar alsnog komen ze niet rond en is het maandelijks inkomen gemiddeld met 50% gedaald.

De studie die in opdracht van ‘In Gender’ is uitgevoerd is afgelopen woensdag gepresenteerd. Meer dan de helft van de ondervraagden voert de werkzaamheden nu uit in flats, terwijl ze dat eerst deden in clubs. 54,8% geeft aan dat ze de kosten voor eerste levensbehoeften niet meer kunnen betalen. Het gemiddelde inkomen was tussen de 1000 en 2000 euro per maand, nu is dat terug gelopen naar 500-1000 euro. Het overgrote heeft de tarieven moeten verlagen voor hun diensten.

80% van de ondervraagden geeft aan niet besmet te zijn met covid, wat aangeeft dat de sekswerkers zich goed houden aan hygiënemaatregelen. Er is ook in Spanje geen bijstand voor ze, waardoor sekswerkers veelal naar de voedselbank moeten. Zo zegt Miguel Angel del Olmo, woordvoerder namens de onderzoekers, volgens inspanje.nl: “Met de sluiting van de hostessclubs is 80% van de prostituees zonder werk of sociale bijstand komen te zitten, de meerderheid is immigrant. Ze hebben een ongekende sociale noodsituatie meegemaakt, met een toename van hun kwetsbaarheid omdat, hoewel sommigen afhankelijk waren van hun familie en vrienden, anderen met rust werden gelaten en hun toevlucht moesten nemen tot instellingen zoals voedselbanken.”