Sekswerkers vs Staat: Sekswerkers, exploitanten en branche-organisaties verenigen zich in kort geding tegen de overheid

Meerdere sekswerkers gaan samen met exploitanten en belangenorganisaties de staat aanklagen in een kort geding. Nadat besloten werd door het kabinet om alle contactberoepen te laten starten en alleen de sekswerkers uit te zonderen, is de maat vol. Helemaal omdat een grote groep legaal werkende sekswerkers geen enkele financiële steun krijgt.

Frans Snel, Alkmaarse raamexploitant

De onzin argumenten van twee demissionair ministers laten zien dat ze sekswerkers niet serieus nemen en ze laten stikken. Ook RTL Nieuws concludeerde al dat de keuze niet gebaseerd is op een wetenschappelijk advies van het OMT, maar politiek gemotiveerd is. Als enige contactberoep mogen sekswerkers niet starten en er zijn geen financiële steunpakketten voor sekswerkers. Dit zijn mensen die legaal werken en ook aantoonbaar belasting hebben betaald.

Tegen nhnieuws.nl meld advocaat Richard Bouwman dat er exploitanten en pandeigenaren vanuit het hele land zijn die willen mee procederen. Daarnaast ondersteunen ook meerdere brancheorganisaties het kort-geding. De voorbereiding hiervoor is gestart, een exacte datum voor het kort geding moet nog volgen: “De roep is er. Er zijn heel veel mensen die dit willen ondersteunen, dus dat het kort geding er gaat komen, staat vast. We moeten het alleen goed voorbereiden en dat heeft wat tijd nodig.”

Of een kort geding iets te weeg gaat brengen is natuurlijk nog een vraagteken, andere branches die een zaak hadden aangespannen tegen de Staat hebben allemaal verloren. In Duitsland werd vorig jaar wel meerdere rechtszaken gewonnen omdat het uitsluiten van sekswerkers gezien werd als een schending van het gelijkheidsbeginsel.