Sekswerkers spreken stiekem toch af, politie pakt controles weer op in Oost-Nederland

De politie was tijdelijk gestopt met het controleren van de sekswerk-branche, maar gaat dat nu weer in de regio Oost-Nederland weer oppakken. Momenteel gelden er nog steeds corona-maatregelen, waardoor prostitutie verboden is. Voor de corona-crisis telde Arnhem ongeveer 230 sekswerkers en Nijmegen ongeveer 100. Het aantal advertenties liep in het begin fors terug, maar er zijn meerdere signalen dat prostitutie ondergronds toch door gaat.

Woordvoerder van de politie Oost-Nederland, Simen Klok, is ook de afgelopen maanden doorgegaan om via de advertenties actief te controleren op de legaliteit van sekswerkers. Tegen de Gelderlander zegt hij daarover: ‘Bij het prostitutiecontroleteam kwamen enkele signalen binnen dat thuis-prostituees doorgingen met hun werkzaamheden. Deze signalen zijn doorgegeven aan de betreffende gemeenten. Vanuit de gemeente wordt dan getracht contact te krijgen met de betreffende prostituee met als doel haar te laten stoppen met haar werkzaamheden. Er wordt dan hulp aangeboden.’

In geheim worden er nog veel afspraken gemaakt door sekswerkers volgens hulpverlener Roos Stehouwer, ook zij sprak met de Gelderlander, waar ze zegt dat de vaste klanten in de telefoon staat van de prostituees. Een advertentie is voor deze dames dus niet nodig om toch nog klanten te ontvangen: ‘Vooral cardates zijn hot.’

Gevaren voor sekswerker en klant bij illegale prostitutie

Volgens Stehouwer gaan de sekswerkers met vaste klanten in de auto naar parkeerplaatsen of homobanen in de regio. In een ander interview met AD.nl vertelt ze over een prostituee die langs de A12 een cardate had afgesproken en de sekswerker na de date wegreed met haar kleren. Alleen haar telefoon had ze nog kunnen redden.

Recent in Arnhem was een klant op bezoek bij een illegaal werkende prostituee, waarbij hij werd mishandeld en beroofd. Dat sekswerk zonder vergunning tot gevaarlijke situaties kan leiden voor de sekswerker was wel duidelijk, maar zijn er dus ook de signalen dat het voor klanten tot ongewenste situaties kan leiden.

Afbeelding van Andreas Lischka via Pixabay