Sekswerkers mogen niet aan de slag: ‘Wij komen als laatste in de rij’ stelt L’Amour in Hulst

In de coronapersconferentie zat gisteren goed nieuws voor veel contactberoepen, maar niet voor de sekswerkers. Die beroepsgroep mag voorlopig nog niet aan de slag van het kabinet. Tot grote teleurstelling van Marcia de Jong van Erotheek L’Amour in Hulst. “Voor ons begint het toch wel zorgelijk te worden”, aldus De Jong.

De Jong is blij voor de ondernemers die wel weer aan het werk mogen, maar had zelf ook graag de deuren weer geopend. Voor zichzelf, maar zeker ook voor haar klanten.
“Wij hebben ook cliënten, onder wie ouderen die eenzaam zijn, weduwen, single heren, maar ook mensen met een beperking, voor wie het ook steeds lastiger wordt om vol te houden”, legt ze uit.

Onbegrip

Ergens begrijpt De Jong wel dat het kabinet voorzichtig is, maar er is ook onbegrip. Vorig jaar mochten de sekswerkers namelijk wél blijven werken. “En dat is eigenlijk heel goed verlopen”, voegt ze daaraan toe. Klanten konden alleen terecht op afspraak, de temperatuur werd gemeten en er werden zware hygiënemaatregelen getroffen.

Het is ook een maatschappelijke functie.”

Daarnaast draait sekswerk volgens De Jong niet alleen om seks. “Sekswerk gaat niet altijd om de handeling, het is ook een maatschappelijke functie”, legt ze uit. Volgens De Jong komen mensen ook binnen voor een praatje of een massage. “Er komt niet altijd heel nauw een-op-eencontact bij kijken.”

Geen inkomen

De sekswerkers komen ondertussen financieel wel in het nauw te zitten. “Die hebben op een jaar tijd zeven maanden lang geen inkomen, maar ook geen tegemoetkoming, dus financieel wordt het ook gewoon zwaar”, legt De Jong uit.

Of de seksbranche snel weer open kan, is nog maar de vraag. De brancheorganisatie doet er volgens De Jong alles aan. “Die maken zich wel hard voor de branche, maar het lijkt wel alsof wij worden vergeten. Wij komen als laatste in de rij”, verzucht De Jong.

Bron: Omroepzeeland.nl