Sekswerkers en klanten maken zich zorgen om verdwijnen prostitutieforum Hookers.nl

Prostitutieforum Hookers.nl is vanaf vandaag offline gehaald. Na bijna 20 jaar houdt het forum waar klanten van sekswerkers recensies plaatsen, ermee op. Volgens eigenaar Midhold B.V. stopt de site vanwege privacy-overwegingen. Sekswerkers en hun klanten vrezen dat de branche onveiliger wordt als ze hun ervaringen niet langer kunnen delen.

Prostitutieforum Hookers.nl is vanaf vandaag offline gehaald. Na bijna 20 jaar houdt het forum waar klanten van sekswerkers recensies plaatsen, ermee op. Volgens eigenaar Midhold B.V. stopt de site vanwege privacy-overwegingen. Sekswerkers en hun klanten vrezen dat de branche onveiliger wordt als ze hun ervaringen niet langer kunnen delen.

‘Geen bestaansrecht meer’

Sinds 2002 is prostitutieforum Hookers.nl de plek voor klanten van sekswerkers om ervaringen en informatie uit te wisselen. Mildhold B.V. (tevens eigenaar van websites voor seksadvertenties Kinky, Sexjobs en Redlights) stelt vorige week in een verklaring dat privacywetgeving het forum nu in de weg zit.

Twee jaar geleden raakt Hookers.nl in opspraak nadat e-mailadressen en slecht beveiligde wachtwoorden op straat belanden. Dat is volgens Midhold B.V. de reden dat het forum onder het vergrootglas van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ligt.

“Grootste pijnpunt nu is dat reviews met een link naar een advertentie volgens de AP niet voldoen aan de AVG-richtlijnen, omdat er informatie wordt gegeven die niet in de advertentie staat en waarvoor de sekswerker geen expliciete toestemming heeft gegeven”, staat in de e-mail die naar de forumleden is gestuurd. “Hiermee vervalt in onze ogen het bestaansrecht van Hookers.” Vanaf donderdag 8 juli worden alle berichten en gebruikers van de website verwijderd.

Daarmee verdwijnt bijna twee decennia aan recensies voor sekswerkers, voorlichting over SOA’s, en het herkennen van seksuele uitbuiting. Forumleden, ook wel wandelaars genoemd, geven met voetjes aan of een sekswerker een goede service heeft geleverd. Daarnaast worden forumleden regelmatig gewaarschuwd voor profielen van sekswerkers die te mooi lijken om waar te zijn: meestal blijken dat nepprofielen te zijn.

Plek voor delen van ervaringen

Het wijzen op nepprofielen werkt twee kanten op. Kinky, een van de advertentiesites van eigenaar Midhold B.V., heeft een tijdlang de zogeheten ‘fakerslijst’ gehad: een soort zoekmodule waar sekswerkers telefoonnummers konden opzoeken. Daarin kon je dan zien of een klant niet komt opdagen bij afspraken, of zelfs gewelddadig is.

“Maar dat is allemaal offline gehaald. En daar wordt het allemaal niet veiliger van”, zegt Andrea (haar echte naam is bekend bij de redactie), een sekswerker in Eindhoven. Zeker nu het volledige forum wordt verwijderd, ziet zij dat klanten en sekswerkers nog moeilijker signalen van uitbuiting kunnen delen. “Klanten kunnen nu met elkaar praten: ‘Zij zit onder de blauwe plekken, wat moet ik doen?’ Ik vind het erg goed dat zulke dingen gedeeld kunnen worden.”

De recensies zijn voor forumleden een goede bron van informatie om te bepalen of zij een afspraak met die persoon willen maken. Rinus bezoekt regelmatig sekswerkers (‘zeker sinds corona, zo’n twee á drie keer per maand’), en hij wil vooraf weten of hij zijn geld goed besteedt. “Ik ga niet over één nacht ijs”, zegt Rinus. “Als ik een interessante advertentie zie, dan kijk ik wel een keer of tien wat daar staat. En ik kijk of die dame beschreven wordt op het forum.” Zodra daar waarschuwingen of negatieve ervaringen staan beschreven, dan ziet hij er meestal vanaf.

‘Afspraak gaat meestal door’

Ook Raymond, eigenaar van twee seksclubs en een SM-studio, denkt dat het forum veel klanten heeft behoed voor een slechte afspraak. Want eenmaal bij de afspraak aangekomen, zijn er maar weinig mensen die rechtsomkeer maken. “Klanten zijn over het algemeen niet zo bezig met uitbuiting. Als ze bij een sekswerker komen die er anders uitziet dan op de foto, of er zijn andere vreemde dingen… tja, het is plat om te zeggen, maar ze zijn gewoon geil, of ze hebben een eind gereden om daar te komen. Meestal gaat een afspraak gewoon door.”

Bij Frank ontstond dat slechte gevoel ook pas achteraf. “Je staat in de deuropening, bent met zo’n meisje in gesprek. Ze probeert je te overtuigen om binnen te komen. Je bent met hele andere dingen bezig in je hoofd. Maar toen ik de deur weer uitliep, heb ik alle dingen eens op een rijtje gezet. En toen voelde het toch niet helemaal goed.” Volgens hem was het veel te vaag om er iets groots van te maken, maar het leek hem wel gepast om andere wandelaars op het forum te waarschuwen.

De Hookers-gemeenschap verspreidt zich nu over een aantal kleinere forums, Telegram-groepen en Discord-servers. Een centrale plek om recensies of ervaringen te delen is er niet meer. “Er valt nu wel iets significants weg”, concludeert Frank. “Als ik nu iemand zou tegenkomen waar ik mijn twijfels bij heb, zoals bij dat ene meisje, dan is er geen plek meer om anderen daar attent op te maken.”

bron: https://pointer.kro-ncrv.nl/sekswerkers-en-klanten-maken-zich-zorgen-om-verdwijnen-prostitutieforum-hookersnl#gs.6iezq1