Rood verlicht plexiglas met gaten op voeteneind van het bed moet Groningse prostituees weer aan het werk helpen

Werkloze sekswerkers zien met lede ogen aan hoe andere contactberoepen weer mogen beginnen. Op de rosse buurt in Groningen denken ze de oplossing te hebben gevonden om virusvrij aan de slag te kunnen.

Twee jongens fietsen met een sporttas op het stuur voorbij, een bouwvakker stapt met een douchewand over zijn schouder een van de lichtroze geschilderde huisjes binnen. Veel meer actie is er even niet op de Nieuwstad, de rosse buurt van Groningen. Geen auto’s die stapvoets voorbijrijden, geen dames die vanaf hun hoge krukken klanten naar binnen proberen te krijgen.

Illegaliteit

,,Saai en doods. Andere woorden heb ik er niet voor”, zegt Aagje Split, die als eigenaar van tientallen panden de grootste speler is op de Nieuwstad. Officieel is er op dit moment geen prostitutie in de stad. De tippelzone aan de Bornholmstraat werd immers een jaar geleden al gesloten. ,,Maak je geen illusies, in de illegaliteit wordt er gewoon doorgewerkt”, zegt Split. ,,Hoe langer dit duurt, hoe erger dat wordt. De dames zitten in geldnood.”

De bijna honderd peeskamers op de Nieuwstad gingen op 15 maart op slot, als onderdeel van de coronamaatregelen. Daarmee raakten tientallen buitenlandse vrouwen ontheemd, omdat ze hun werkplek – die ze huren van uitbaters als Split – veelal ook als slaapplaats gebruiken.

Contact met klanten

Het leeuwendeel van de dames reisde toen het nog kon naar familie in landen als Roemenië, Bulgarije, Hongarije en de Dominicaanse Republiek. De rest heeft onderdak gevonden bij vrienden en kennissen in de stad. Een deel van hen werkt illegaal door. ,,Op straat, of ze spreken af bij klanten thuis”, zegt Split. ,,De vrouwen werken hier vaak al jarenlang. Ze hebben een klantenkring opgebouwd met wie ze in contact staan.”

Zo gaat het inderdaad, zegt de Dominicaanse Ana (niet haar echte naam), die normaal gesproken een van Splits kamers huurt, maar nu in een recreatiewoning verblijft. ,,Direct toen onze business werd gesloten, kreeg ik allemaal berichtjes van klanten of we konden afspreken. Ik doe dat niet, uit angst voor het virus. Ik stop niet mijn hoofd in de bek van de wolf, zoals we dat in mijn land zeggen. Maar er zijn zeker vrouwen die erop ingaan, want hoe kom je anders aan geld?”.

‘Financieel kapot’

Sekswerkers hebben net als andere zelfstandigen die geraakt worden door de coronacrisis recht op hulp van het rijk, maar er is maar een klein deel dat daadwerkelijk betaald wordt, zegt Split. Voorwaarden zijn dat je een Nederlands bankrekeningnummer hebt en je moet hier een woonadres hebben. ,,De meesten hebben geen van beide”, zegt de uitbater. De Duits-Hongaarse Jessica (ook niet haar echte naam) voldoet wel aan beide voorwaarden. ,,Ik heb een aanvraag gedaan, maar nog geen cent gekregen. Laat mij maar weer gewoon aan het werk gaan”, zegt Jessica. ,,Want zo ga ik financieel kapot.”

Weer beginnen kan prima, gelooft Split. Ze wijst op andere contactberoepen als kappers, tatoeëerders en fysiotherapeuten die sinds vorige week weer klanten ontvangen. Sekswerkers zitten in dezelfde categorie als sportscholen en sauna’s. Die mogen – tenzij het uit de hand loopt met nieuwe besmettingen – op 1 september herstarten. ,,Waarom dan pas? Net als bij kappers gaat het hier om één op één contact. Hygiëne staat in onze sector juist al heel hoog in het vaandel.”

Actievoeren

Haar huurders zijn inmiddels bereid om actie te gaan voeren om weer te mogen beginnen, zegt ze. Zelf heeft ze een mail gestuurd aan burgemeester Koen Schuiling en minister Martin van Rijn (Medische Zaken) heeft ze uitgenodigd voor een werkbezoek. Van beiden heeft ze nog geen reactie.

,,Dan zelf maar actie ondernemen”, zegt Split, doelend op de constructie die ze heeft laten bouwen voor het bed op Nieuwstad nummer 56. Op het voeteneind is een met rode lampjes beplakte plexiglazen wand gemonteerd, met enkele gaten er in. ,,Sexyglas, hebben we het genoemd. De vrouw aan de ene kant van de wand, de klant aan de andere kant, dat is het idee.” De coronaproof-kamer is bedoeld om op een ludieke manier de aandacht te vragen voor de situatie van haar sector, geeft Split toe. ,,Maar ons punt is heel serieus. Waarom andere beroepen wel en wij niet? Met een paar ingrepen is ook dit werk virusvrij uit te voeren.”

Bron: dvhn.nl