Roemenen voor rechter om prostitueren van vrouwen: ’Ik móest werken’

UTRECHT – De vrouwen spraken geen woord Nederlands, hooguit een woordje Engels en werden gedwongen om te werken als prostituee. De rechtbank in Utrecht begon maandag aan een mega-strafzaak tegen zes Roemeense verdachten die volgens het Openbaar Ministerie jarenlang vijf vrouwen zouden hebben uitgebuit.

Volgens het OM maakten de verdachten wervende advertenties op sites als Kinky.nl, regelden ze werkplekken in Amsterdam, Amstelveen, Utrecht, Lelystad en Hilversum, bepaalden ze hoeveel klanten de vrouwen per dag moesten afwerken en tegen welke tarieven, en pikten ze de helft van het geld in.

De mannen zelf ontkennen dat in alle toonaarden. Volgens de hoofdverdachten Marius M. (41), Eugen M. (30) en Catalin D. (39) ging het om hun vriendinnen, of de vriendinnen van familieleden, die vrijwillig als prostituee werkten. Daarmee bemoeiden zij zich niet. Behalve dan dat ze voor een deel leefden van het sekswerk van de vrouwen, want geen van de mannen lijkt er een baan naast te hebben gehad.

’Mickey Mouse’

De vrouwen kwamen uit Roemenië, Venezuela of Colombia en zeiden allemaal tegen de politie het werk te doen omdat ze geld nodig hadden. Een Venezolaanse die volgens de politie erg kwetsbaar oogde, zei dat ze geld moest verdienen om haar zoontje te kunnen onderhouden. Ze moest de helft afstaan aan ’Micky Mouse’, waarmee ze Catalin D. bleek te bedoelen. Ze had alleen een foto van haar eigen paspoort.

Een vrouw zei dat Catalin D. klanten voor haar regelde, „maar ik kreeg geen bevelen van hem.” Een andere vrouw zei dat het haar niet vrij stond om klanten te weigeren. Er waren er „heel veel” met wie ze liever geen seks wilde hebben, „maar ik móest werken.”

’Wraak’

Eugen M. zegt dat deze vrouw als prostituee werkte omdat ze geld nodig had. „Niet omdat ze gedwongen werd. Ze doet dit uit wraak. Omdat ik niet meer bij haar wilde zijn. Ik had niet gedacht dat ze zo ver zou gaan.”

Een Roemeense die de verdachten al sinds haar veertiende zegt te kennen uit haar geboorteplaats, zei dat ze niet werd gedwongen, maar het sekswerk met tegenzin deed omdat ze geld nodig had. „Ik heb een hekel aan mezelf dat ik toesta dat iedereen me aanraakt.”

Chats

De rechtbank citeerde meerdere chats waarin werd gesproken over de huizen waar de vrouwen hun werk deden, wie er voor escortwerk ergens naartoe moest worden gebracht, en hoeveel geld dat moest opbrengen.

Een vrouw die een politieman trof als ’klant’, kreeg telefonische instructies dat ze vooral geen adres moest noemen: „Zeg dat je het niet weet. Dat je voor jezelf werkt. Ze zullen je niet dwingen.”

Volgens het OM vormden de mannen samen met de drie medeverdachten Ionut N. (42), Cornel M. (27) en Pavel S. (57) een criminele organisatie die zich bezighield met mensenhandel en -smokkel. Die laatste twee lieten bij de strafzaak verstek gaan. De rechtbank trekt zes dagen uit voor de behandeling. Het OM komt donderdag met de strafeisen.

Bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1760464785/roemenen-voor-rechter-om-prostitueren-van-vrouwen-ik-moest-werken