Protocol voor sekswerk in België goedgekeurd door minister

Op 9 juni is het protocol voor sekswerkers definitief goedgekeurd, het heeft een akkoord gekregen van minister Denis Ducarme. Sinds deze week is sekswerk in België weer toegestaan, op welke manier er gewerkt moest worden was alleen nog onduidelijk. Aan die onduidelijkheid is nu een einde gekomen.

Het protocol is opgesteld door meerdere belangenverenigingen van prostituees samen met vertegenwoordigers van het kabinet, de gemeentes Antwerpen en Schaarbeek en een epidemioloog van de Universiteit Antwerpen. Het hele protocol is hier te lezen. Alleen de validatie door de minister van middenstand moest nog volgen en dat is nu dus gedaan, meld HLN.be.

Streefdatum 15 juni

Sommige bordelen waren al gestart deze week, maar hoe sekswerkers aan de slag moeten was een belangrijk punt voor veel andere bordelen en ook voor de gemeente Antwerpen om sekswerk in het Schipperskwartier (raamprostitutie met 280 ramen) weer te herstarten. De streefdatum dat het redlight district van Antwerpen weer opengaat, is gesteld op 15 juni.

Behalve een protocol over de omgang tussen klant en sekswerker in de kamer, zijn er in Antwerpen ook wijzigingen in de werktijden. Bronnen melden ons dat de nachtshifts gaan verdwijnen, tussen 01.00 in de nacht en 07.00 in de ochtend worden er geen kamers verhuurd.