‘Prostitutie verbannen naar verre havengebied is geen oplossing’

De Amsterdamse Wallen

Lezersbrief: Stijn Verstraete pleitte er zaterdag in Het Parool voor de drukte in het centrum aan te pakken door prostitutie en coffeeshops te verbannen. Daar is niet iedereen voor.
Het Parool 29 augustus 2018

Volgens Stijn Verstraete, adviseur duurzame gebiedsontwikkeling, vergen extreme omstandigheden draconische maatregelen.

Volgens hem moet de prostitutie volledig ­verdwijnen uit het Wallengebied, tezamen met een groot deel van de coffeeshops. We moeten niet bang zijn dat het dan stil wordt op de Wallen, want de buurt biedt toch nog veel moois.

Nee, stil worden zal het zeker niet, sterker: de overlast zal blijven en zelfs toenemen. De grootste boosdoener, alcohol, wordt namelijk niet genoemd, net als de enorme toename van alcoholserverende gelegenheden, inclusief boten.

Alcohol en zijn gebruikers zijn verantwoordelijk voor de ergste overlast en uitwassen op de Wallen, maar worden volledig buiten beeld ­gehouden.

Omdat de toeristenstromen onbeheersbaar zijn geworden, wordt de schuld nu bij de raamprostituees en de coffeeshops gelegd. Er wordt gesuggereerd dat als beide zouden verdwijnen, deze onbeheersbare situatie verbetert. Au ­contraire zou ik willen waarschuwen.

De schuld neerleggen bij de raamprostitutie is ongefundeerd. Het verminderen van het aantal coffeeshops heeft al geleid tot het verdwijnen van een aantal onafhankelijke juweeltjes als de Baba, Homegrown Fantasy en de Anyday.

Met het groeiende aantal toeristen dat naar Amsterdam blijft komen, ook vanwege de vrijheid rondom het gebruik van cannabis, zijn er nu al te veel coffeeshops verdwenen en te weinig overgebleven.

Cannabisgebruikers veroorzaken geen overlast, een tevreden roker is geen onruststoker. Een alcoholgebruiker is dat vaak wel. Stijn Verstraetes redenering dat met het verdwijnen van een groot deel van de coffeeshops op de Wallen de overlast beter beheersbaar zou worden, is onjuist en niet onderbouwd.

Het is zelfs naïef om te denken dat met het verdwijnen van de zichtbare prostitutie, de zorgen en overlast op de Wallen zouden verdwijnen. De Oude Kerk, Ons’ Lieve Heer op Solder en de grachten zouden voldoende zijn voor de horden bezoekers.

De grootste boosdoener, alcohol, buiten beschouwing laten? Hoeren en coffeeshops? Weg ermee en uit het zicht. Dit alles wordt geserveerd met de utopische gedachte dat dan alle zorgen opgelost zouden zijn.

Het lijkt er sterk op dat Stijn Verstraete van onze Wallen een Staphorst aan de Amstel wil maken!

Jackie Woerlee, Amsterdam

Geniaal!

Stijn Verstraete presenteerde in Het Parool van zaterdag zijn oplossing voor de drukte op de Wallen. Het was geniaal. De heer Verstraete had er dan ook wel vier jaar gewoond en had bovendien een indrukwekkende functie als adviseur.

Nu ken ik de Wallen toevallig ook redelijk goed, ik heb er als barkeeper gewerkt tussen 1979 en 1990.

Wat mij opvalt is dat naarmate allerlei ‘deskundigen’ zich meer met de Wallen bezighouden, de drukte steeds groter wordt.

Mogelijk is dat een gevolg van de aanhoudende inperking van het gebied, waardoor de groeiende groep toeristen zich in een steeds kleiner gebied moet begeven.

Gelukkig hebben we deskundig advies van Stijn Verstraete: prostitutie en coffeeshops naar het Westelijk Havengebied.

Geniaal! Waarom heb ik daar nooit aan gedacht? Ik zie meteen een oplossing voor ­andere problemen.

Alle horeca het stadscentrum uit en, hup, naar het Westelijk Havengebied. De drukte in de winkelstraten pakken we ook zo aan. En die rondvaartboten kunnen wel naar het Amsterdam-Rijnkanaal.

Nu ben ik geen adviseur duurzame stadsontwikkeling, maar volgens mij zijn de Wallen al eeuwen een gebied met prostitutie en hoort dat bij de historie van Amsterdam. Wat mij betreft mag meneer Verstraete wel verhuizen naar het Westelijk Havengebied.

René de Waardt, Amsterdam