Politie kan illegaal prostitutienetwerk oprollen: 25 ‘masseuses’ aangetroffen bij huiszoekingen in België

De lokale recherche van Sint-Niklaas heeft, samen met de collega’s uit Gent, een groot prostitutienetwerk verspreid over beide steden opgerold. 25 ‘masseuses’ werden samen met hun 70-jarige pooier uit Gent opgepakt. De vrouwen, voornamelijk van Braziliaanse origine, moesten een groot deel van hun inkomsten aan hem afgeven.

“Massages”. Onder die noemer boden een 25-tal Zuid-Amerikaanse vrouwen zichzelf aan in zowel Sint-Niklaas als Gent. In werkelijkheid ging het om prostitutie, waarbij er voor de klanten keuze was uit de meest verregaande seksuele diensten. De lokale recherche van Sint-Niklaas kwam de illegale praktijken na intensief onderzoek op het spoor en opende samen met speurders in Gent een onderzoek. Dat leidde vorige week dinsdag en woensdag tot tien huiszoekingen in Sint-Niklaas, Gent en De Pinte. “Agenten vielen binnen in negen prostitutiepanden”, zegt het parket van Oost-Vlaanderen. “Verspreid over al die locaties werden er 25 personen aangetroffen. Zij werden allemaal gezien als slachtoffers van mensenhandel. De eigenaars van zeven van de negen panden worden als verdachten beschouwd.”

Vooral Braziliaanse vrouwen

Het ging om Zuid-Amerikaanse vrouwen waarvan de meeste afkomstig waren uit Brazilië. Ze waren naar België gelokt onder het voornemen van hier veel geld te verdienen in de prostitutie. “Aan het hoofd van de organisatie bleek een 70-jarige man uit Gent te staan”, aldus het parket. “Hij huurde verschillende panden in Sint-Niklaas en Gent waar hij de prostituees onderbracht. De vrouwen moesten een deel van hun inkomsten aan hem afgeven.”

In veel van de gevallen moesten de vrouwen tot de helft van het loon inleveren. Het bedrag dat overbleef was nog steeds een veelvoud van wat de vrouwen in hun thuisland konden verdienen met prostitutie. “De 70-jarige man wordt verdacht van mensenhandel met het oog op prostitutie. Hij werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Gent en aangehouden”, klinkt het. “De raadkamer in Gent bevestigde vrijdag zijn aanhouding. Elf vrouwen die aangetroffen waren tijdens de huiszoeking bleken illegaal in het land te zijn. Vijf van hen werden opgesloten met het oog op hun repatriëring.”

Ook de federale gerechtelijke politie van Oost-Vlaanderen werkte mee aan het dossier.

Bron: Nieuwsblad.be