‘Overlast van thuiswerkende sekswerkers in Utrecht neemt toe in coronatijd’

Sekswerkers werken in coronatijd steeds vaker illegaal vanuit huis. En daarmee neemt ook de overlast toe in de wijken. Wooncorporaties krijgen steeds vaker klachten binnen, constateert Belle hulpverlening die ondersteuning biedt aan sekswerkers in een podcast van RTV Utrecht over sekswerk in de stad. Door de lockdown vanwege corona mogen prostituees niet werken, maar dat wil niet zeggen dat ze dat ook echt niet meer doen.

Minke Fischer van Belle Hulpverlening | Foto: RTV Utrecht / Iris Tasseron

Veel sekswerkers hebben geen andere bron van inkomsten en komen niet voor de regelingen in aanmerking, dus zoeken ze manieren om alsnog geld te verdienen. Minke Fischer, unitmanager bij Belle Hulpverlening: “Vrouwen die hier op de tippelzone werken en verslaafd zijn moeten natuurlijk wel hun geld verdienen. Waar ze wonen kunnen ze geen bezoek ontvangen dus gaan ze naar een vriendin die een huis heeft en dan gaan ze met z’n tweeën of met z’n drieën klanten ontvangen.”

Dan wordt het lastig zegt Fischer, want door corona zijn nu ook de buren thuis en dat zorgt voor overlast. “Wij zien dus dat er meer meldingen komen richting woningbouwcorporaties en het risico is dat deze sekswerkers dus weer hun huis kwijtraken, omdat ze met elkaar een oplossing zoeken voor hun geldprobleem.”

Veiligheid

Maaike is sekswerker geweest. Nu werkt ze bij Belle als hulpverlener. Ze heeft vroeger vooral vanuit huis gewerkt, en ze begrijpt dat sekswerkers blijven werken. “Kijk, die klanten zijn er en die gaan niet weg. Er wordt altijd gepraat over die sekswerker, maar het is ook die hele grote groep klanten die er gewoon is en daar behoefte aan heeft. En als we het dan over een legaal beroep hebben laten we dan met z’n allen zo fijn en zo krachtig mogelijk invullen. Een sekswerker wil ook gewoon z’n geld verdienen dus dat probleem dat wordt gecreëerd die verplaatst zich.” En dat kan gevaarlijke situaties opleveren voor de sekswerker. “Ik heb wel verhalen gehoord dat een klant een sekswerker onder druk zette. Zo van als jij niet dit of dat doet dan geef ik aan dat jij vanuit je eigen woning werkt en dan staat zo’n sekswerker in een kwetsbare positie.”

Maaike, voormalig sekswerker en hulpverlener bij Belle | Foto: RTV Utrecht / Iris Tasseron

Ondergronds

Dit jaar in juni gaat de tippelzone aan de Europalaan dicht. De prostitutiezone aan ‘t Zandpad is al sinds 2013 dicht. Toen al vreesden hulpverleners dat het sekswerk ondergronds zou gaan. Nu blijkt dat ook het geval te zijn. Volgens onderzoek, zegt Belle, zouden zo’n 500 sekswerkers nu vanuit huis werken. Belle hulpverlening probeert met de sekswerkers in contact te blijven. Zo is er een inloop aan de Vleutenseweg. Sam Scheffer van Belle “Mensen kunnen voor praktische vragen binnenlopen, bijvoorbeeld voor hulp bij het maken van een CV en we hebben ook een medisch spreekuur of ze kunnen langskomen voor condooms.” Iedereen met vragen kan dus binnenlopen, maar vanwege corona nu wel alleen op afspraak.

De reden dat de prostitutiezones dicht zijn heeft natuurlijk ook met mogelijke mensenhandel te maken en overige misstanden binnen de prostitutie, maar door alles te sluiten ban je prostitutie niet de wereld uit. Minke Fischer, Unit manager bij Belle: “Ik zou hopen dat je met elkaar durft te erkennen dat sekswerk werk is en dat dat dus ook nooit weggaat, omdat het ook niet nodig is dat het weggaat. Sekswerk is werk, misstanden moet je aanpakken. Dat is waar het’m in zit.”

Thuiswerken

Vanuit je eigen woning klanten ontvangen als sekswerker is verboden. Daar moet je een speciale vergunning voor hebben. Sommige steden gedogen het wel, maar Utrecht niet. Volgens Fischer van Belle Hulpverlening zou de politiek daar toch ‘s over moeten nadenken. “Je krijgt dan meer zicht op de doelgroep.” Er is een nieuwe wet in de maak, de Wet Regulering Sekswerk. Volgens die wet mag je thuiswerken, maar moet je je wel als sekswerker registreren. “Als je niet geregistreerd bent kom je weer in het strafbare circuit en dat is jammer, omdat je aan de ene kant wil weten wie er thuiswerken, omdat je ze dan kan informeren over veilig werken, gezondheid en nog meer zaken. Maar je wilt niet dat ze strafbaar worden en dat ze dan onderduiken en zich niet melden.”

Fischer hoopt dat de politiek in Utrecht toch wil overgaan op het gedogen van thuiswerk. “Onderzoek het, weeg de voor- en de nadelen tegen elkaar af, maar durf te denken over thuiswerken.