Oude Zandpad-boten die verhuurd worden mogen voorlopig blijven liggen

De voormalige Zandpad-boten, die verhuurd worden langs de Utrechtse Nijverheidskade, mogen daar voorlopig blijven liggen. Dat bepaalde de rechter. Eigenaresse Marianne Nobels en de gemeente Utrecht liggen al een tijd in de clinch over de woonarken.

Nobels kocht de boten jaren geleden en knapte ze flink op. Ze lagen enige tijd in de Vinkeveense Plassen en in Vianen, waar ze deel zouden uitmaken van een nieuw roeicentrum. Dat ging niet door. Later mochten de arken met toestemming van de gemeente tijdelijk aan de Nijverheidskade in Utrecht liggen.

Nobels zette de boten op Airbnb en verhuurt ze sindsdien. Maar dat was dan weer niét de afspraak, aldus de gemeente Utrecht. Volgens hen is er nooit toestemming gegeven voor het bewonen of verhuren van de boten, Nobels beweert iets anders. De gemeente startte een traject om de boten weg te krijgen.
Voorlopig blijven liggen

De rechtbank gaf de gemeente gelijk: de eigenaresse zou de zogeheten ‘Havenverordening’ overtreden en de boten hier dus niet zomaar mogen verhuren. Nobels vocht dat besluit aan en ging in hoger beroep.

In de tussentijd werd er in een zogeheten ‘spoedprocedure’ door de rechter besloten dat de boten in ieder geval tot het hoger beroep mogen blijven liggen. Het belang van Nobels zou zwaarder wegen dan dat van de gemeente, tevens hebben zich langs de Nijverheidskade geen veiligheidsproblemen voorgedaan. Of de gemeente of Nobels uiteindelijk aan het langste eind trekt moet nog blijken in hoger beroep.

Bron: https://www.ad.nl/utrecht/oude-zandpad-boten-die-verhuurd-worden-mogen-voorlopig-blijven-liggen~addd6c14/?cb=26c8d857fe36cfa3b24a7d14fb9abc19&auth_rd=1