“Opeens wist iedereen dat ik sekswerker was. Zelfs op school”: Sigrid uit Bree vertelde op tv over haar ongewone job

Heel Vlaanderen zag hoe de Breese Sigrid bij Van Gils & gasten kwam vertellen dat ze een sekswerker was. In één klap werd ze het bekendste meisje van plezier van Vlaanderen. Ook al rolde ze eerder per ongeluk in het vak, ze deed het graag en wilde graag de taboes rond sekswerk uit de wereld helpen. ”Een half goed gesprek en een man verwacht seks”.

“Ik had zelf ook vooroordelen over sekswerk: dat het gevaarlijk was, dat klanten alleen maar vieze, rare mannen waren. Ik weet ook wat het beeld is van anderen. Dat we drugsverslaafd of promiscue zijn, of gedwongen worden door een fout vriendje. Ik had alleszins snel door dat de werkelijkheid anders was en ik deed het met mijn volle goesting. En het was beter dan als arbeidster in de fabriek werken. (lacht) Na ongeveer een jaar kreeg ik de kans om mijn verhaal te doen op tv. Dat was mijn kans dacht ik, om het grote publiek te tonen wat sekswerk ook kan zijn. Ik ben maar een heel normale vrouw, een goeie mama, zonder pornolichaam en met niet zo’n heel spannend leven. Ik zit liever met een boek in de zetel dan dat ik uitga. Tegelijk kon ik de hypocrisie aankaarten die rond het beroep hing: als sekswerker moet je wél belastingen betalen en word je geregeld gecontroleerd, maar een officieel statuut, dat is er niet. Zelf was ik ingeschreven als masseuse. Voor de wet was ik of mijn klant niet strafbaar, in theorie was iedereen daarrond, die de job faciliteerde, dat wel. Vind dan maar eens een bank, een boekhouder … En zo valt er nog heel wat te zeggen.”

“Ik heb dat eerst besproken met mijn mama: Weet dat jij misschien in de klappen zal delen. Maar zij vond mijn doel nobel en steunde me. Ik wist wel dat alles zou veranderen als ik het deed, maar toch kon niets me voorbereiden op wat kwam. Opeens wist iedereen wie ik was. Mijn inbox ontplofte. Een dag later ging ik mijn dochter ophalen op school en staarden alle ouders me aan. Ik woon in Bree, een klein stadje, verstoppen ging niet. Iedereen had me gezien bij de bakker hoor. Maar er zijn nooit eieren tegen mijn huis gegooid en ik ben niet uit Bree verjaagd. Ook de berichten die ik kreeg, waren overwegend positief. En ik ben wijselijk weggebleven van de commentaarsectie op krantensites! Ik merkte wel dat alles ineens duurder werd voor mij. Een appartement om te werken, een advocaat. Alsof men dacht: ze komt op tv, dus daar valt wel wat te rapen. Nee dus. (lacht) Ook op school is alles goedgekomen: vandaag zit ik zelfs in de ouderraad.”
“Voor velen ben ik die losbandige vrouw, terwijl ik net vrij gereserveerd ben, bijna een tante nonneke.” Kledingcredits: jurk Pinko.

“Voor velen ben ik die losbandige vrouw, terwijl ik net vrij gereserveerd ben, bijna een tante nonneke.” Kledingcredits: jurk Pinko. — © Dirk Alexander

“Het heeft het beeld over sekswerk veranderd, en ik ben er als persoon door gegroeid. Maar, ik zal altijd die hoer zijn, van dat etiket raak ik nooit meer af”

Sigrid Schellen, relatietherapeut

“Mijn plan was om nog een jaar of tien verder te gaan en dan verhuizen naar Italië of zo: een simpel bestaan leiden en mijn dagen slijten met lezen en schrijven, een kinderdroom. En toen kwam corona. En ja, toen had ik een probleem. Ik had mezelf voor de leeuwen geworpen, iedereen wist wie ik was, wie zou mij nu een job geven? Mijn naam trekt toch een soort aandacht waar veel werkgevers niet om staan te springen. Ik heb toen lang en diep nagedacht: wat kan ik dat niemand anders kan? En toen kwam ik toch uit bij mijn mensenkennis en mijn ervaring met seks. Ik heb nu mijn eigen praktijk Goed Geluk waar ik koppels bijsta als therapeut. Zij weten wie ik ben en komen ook omwille van mijn achtergrond. Zo zie ik vaak koppels waar sprake is van overspel, open relaties of polyamorie.”

“Ik denk wel dat ik iets in gang heb gezet over hoe we als samenleving naar sekswerkers kijken, daar ben ik dankbaar om. Ook als persoon hebben de afgelopen jaren me erg doen groeien. Op andere dagen ben ik minder positief. Dan denk ik: Dit heeft mijn leven verkloot. Ik zal altijd die hoer zijn, dat etiket, daar kom ik nooit meer vanaf. Dat is soms lastig. Als ik een half goed gesprek heb met een man, verwacht die al snel seks. Ah ja, ik ben die losbandige vrouw, terwijl ik net vrij gereserveerd ben, bijna een tante nonneke. Ook als ik nieuwe mensen ontmoet, voel ik ook weleens een dubbele agenda. Gaat het hen om mij of om de aandacht rond mij? Daardoor voel ik me weleens eenzaam. Maar eigenlijk ben ik best gelukkig: ik haal veel voldoening uit mijn werk, word omringd door een liefdevol gezin en heb een dochter die mijn alles is. Meer heb ik eigenlijk niet nodig. En geloof me, een man moet al van goeden huize zijn om mij nog te triggeren.” (lacht)
Wie is …

Sigrid Schellen (34) uit Bree rolde per ongeluk in het vak van sekswerker. Maar, ze deed het graag en wilde graag de taboes rond sekswerk uit de wereld helpen. Ze kwam erover vertellen bij Van Gils & gasten (één) en publiceerde de boeken Hoerenchance en Ware liefde van een uur. Toen kwam corona en moest ze het roer wel omgooien. Vandaag heeft ze een praktijk als relatietherapeute

Fotografie Dirk Alexander Styling Jody Van Geert Make-up en haar Sabine Peeters

Bron: https://www.gva.be