Op pad met het team tegen illegale prostitutie van Tilburg: ‘Een beetje vreemd, Ray. Krijg je heel veel vrouwen over de vloer?’

TILBURG – Bruin uitgeslagen matrassen, rolkoffers vol condooms en bijna altijd die keukenrol of doos vochtige doekjes naast het bed. Het team dat sinds een half jaar illegale prostitutie in Tilburg opspoort, kijkt nergens meer van op. ,,Overlast van blaffende honden durven mensen wel te melden, illegale prostitutie vaak niet.”

Als Ray even woedend wordt tijdens een controle op illegale prostitutie bij hem in de woning, vertrekt de Tilburgse toezichthouder Sophie – tegenover hem – geen spier. Hij is boos dat ze zijn vriendin een sekswerker noemt. ,,Nee mevrouw, dat is mijn dushi, mijn schatje.”

Ray heeft een dikke goudkleurige schakelketting om, met in zijn gebit twee bijpassende tanden. Sheila, zijn dushi, zit in een heel kort rokje op de bank.

In een aquarium moeten de goudvissen het stellen met troebel water, speelgoed ligt stof te happen, aangekoekte pannen in de keuken. Een verdieping hoger staan een keukenrol, natte doekjes en babylotion naast een bedje.

Het is vandaag de werkplek van Sheila, Dominicaans van origine, enkel in het bezit van een Italiaanse ID-kaart en het Nederlands niet machtig. Sophie: ,,Wij vinden het aannemelijk dat hier prostitutie plaatsvindt.” Ray met harde stem: ,,Mijn vrouw is geen kech (hoer – red.) Je weet niks, mevrouw.”

Sophie: ,,Meneer, ik ga uitleggen wat er nu gaat gebeuren. U krijgt een brief thuis waarin staat wat wij constateerden. Als we hier nog één keer terug moeten komen, en we weer het vermoeden van prostitutie hebben, kost u dat 5.000 euro.” Ray blijft ontkennen: ,,Ik vind deze vrouw gewoon gezellig.”

Lokaas

Het tafereel ontvouwt zich ergens in het centrum van Tilburg, voor dit verhaal mogen de personen en precieze locaties – vanwege de privacy – niet herkenbaar in beeld gebracht worden. Sophie werkt als toezichthouder bij de gemeentelijke afdeling toezicht en handhaving, in het team dat zich op ‘leefbaarheid en ondermijning’ richt. Ze crossen vandaag door de stad om illegale prostitutie op te sporen, in beeld te krijgen en aan te pakken.

Mee op pad: agent Ayden, in burger, niet zichtbaar bewapend maar wel een pistool op zijn heup en Sophie’s collega-toezichthouder Daan. Hoe de afspraak bij Sheila tot stand is gekomen, mag niet naar buiten, dat zou verdere opsporing bemoeilijken. Laten we het erop houden dat Daan het lokaas is.

Het moment dat de drie de woning binnen zijn gestapt, worden Sheila en Ray van elkaar gescheiden. Het gaat niet met de botte bijl, het eerste wat Sheila te horen krijgt is: ,,Dat u sekswerker bent is geen probleem, we willen alleen praten.” Het gesprek met haar wordt boven gevoerd, via een tolk praten Daan en Sophie met Sheila:. ,,Werkt u vrijwillig?” Tegen de tolk: ,,Vraag even of het wel goed gaat met haar gaat.”

Ze gaan trouwen, bezweert Ray een verdieping lager. Maar als Ayden hem naar de achternaam van Sheila vraagt klinkt er ‘geen idee’. Ayden: ,,Begrijp je waarom we hier zijn? Beetje vreemd Ray. Krijg je heel veel vrouwen over de vloer?” Ray: ,,Altijd, wat moet ik met mannen doen?”

Criminele onderbuik

Vooropgesteld: Sheila is als sekswerker niet strafbaar, dat zijn alleen de eigenaren van de panden waar het gebeurt. Maar sekswerkers als Sheila – die dus op illegale plekken opereren – zijn veelal kwetsbaar. Het team gaat om verschillende redenen onaangekondigd ‘op bezoek‘.

Ze kijken of het om mensenhandel of uitbuiting gaat en krijgen door wat ze aantreffen zicht op de criminele onderbuik van de stad. Wie faciliteert de illegale kamers? En gebeurt dat vrijwillig? Zo trof Ayden ooit een gehandicapte vrouw aan die van een motorbende haar huis voor sekswerkers beschikbaar moest stellen.

De bezoeken zijn er ook om de buurt leefbaar te houden. Sophie: ,,De overlastmelding van een blaffende hond durft iedereen wel te maken. Op dit gebied, dat zien we aan de meldingen, durven mensen dat niet zo snel terwijl het voor heel veel overlast zorgt.” Omdat er soms onfrisse figuren in de buurt rondhangen, spotters bijvoorbeeld die op wacht in de portiek staan.

Net zo belangrijk is de hulpvraag. Het team werkt samen met Prostitutie Maatschappelijk Werk (PMW). De sekswerkers worden uitgenodigd voor een inloopspreekuur en er wordt gekeken of ze hun situatie kunnen verbeteren. Met een gratis soa-test als lokkertje.

Lopende band

De drie teamleden, soms gaat er nog een vierde agent mee, kijken niet zo snel meer ergens van op. Neem de keer dat ze twee smerige, bruine matrassen op de vloer aantroffen. ,,Je zult er maar aankomen voor een ‘gezellig’ half uurtje.” Of de braaf ogende huisvader die ze in zo’n smoezelig kamertje aanspreken en stamelt dat ‘ie niet weet wat hem bezielde. Bang dat hij een briefje thuis krijgt.

Die keer dat een transseksueel de benen nam over de daken – terwijl het alleen maar om een gesprek ging – pardoes door het dak van een berging zakte en er weer vandoor ging. Of neem het huis, dichtbij het Pieter Vreedeplein, waar klanten aan de lopende band naar binnen gingen, om de vijf á tien minuten, honderd euro per klant. ,,En dan wil je niet weten hoeveel ze weer af moeten staan.”

Wat opvalt: de meeste sekswerkers die illegaal werken, komen niet uit Nederland. Op dit moment zijn er veel Zuid-Amerikanen actief, recent waren het veel dames uit de voormalige Oostblok-landen. Travestieten waren een tijdje veelvuldig aanwezig in de stad. Waarom? Er is niet echt een peil op te trekken. De meeste sekswerkers noemen zich Angel, Melissa of Nicole. Op deze middag zijn al drie Nicole’s actief. En de klanten? Kort door de bocht: ,,Veel Tesla-rijders met een gezin thuis op de bank.”

De controles – ze zijn nu een half jaar bezig – liepen nog niet uit de hand. Toch is goed dat er een agent bij is, ze kwamen ook in huizen waar illegale wapens werden gevonden: van een stroomstootwapen of pepperspray tot een stiletto. Voor Ayden is het, vertelt hij zelf, fijn om zicht te krijgen op wat er speelt in de stad.

Bij Ray is de woede net zo snel weer bekoeld als dat die oplaaide. ,,Nou, werden we op het eind toch nog uitgenodigd voor de bruiloft”, klinkt het als het team weer buiten staat. Of het spannend was? ,,Een man waar we laatst voor de derde keer illegale prostitutie constateerden (en die dus een dwangsom opgelegd krijgt – red). gaat elke keer huilend op de grond liggen, heel wat drama.” Sophie droogjes: ,,Dan heb ik liever dit.”

Bron: https://www.ad.nl/tilburg/op-pad-met-het-team-tegen-illegale-prostitutie-van-tilburg-een-beetje-vreemd-ray-krijg-je-heel-veel-vrouwen-over-de-vloer~aebbbe67/