Ook de dames van de Achterdam kloppen aan voor een uitkering. ’Het zijn gewoon zzp’ers’

Alkmaar

In een kwartier moesten de bezoekers zondagavond naar buiten worden gewerkt. Alle 69 kamers van de Achterdam gingen van het ene moment op het andere op slot. Een dag later stonden vier dames op de stoep bij het stadskantoor van Alkmaar. Voor een uitkering. „Het zijn immers gewoon zzp’ers.”

De dames van de Achterdam, ze zitten zonder werk door de landelijke sluiting van de prostitutie. En zonder inkomsten. Terug naar huis kunnen ze niet. Het land van herkomst – in de meeste gevallen uit het voormalige Oostblok – heeft de grenzen gesloten of de thuiskomers moeten wekenlang in isolatie.

Problemen

En nu? Kamerverhuurder Frans Snel had het antwoord zondagavond al, bij het laatste vluggertje in het prostitutiestraatje. De dames gingen een uitkering aanvragen bij het stadskantoor. Voor zzp’ers die in de problemen komen door het wegvallen van hun inkomen is er een potje, wist de kamerverhuurder. Zijn advocaat ging dat eens haarfijn uitpluizen. In ieder geval kunnen de dames een keurige boekhouding overleggen.

Druk

Vier prostituees meldden zich maandagochtend aan de balie. Ze werden direct weggestuurd. Want: te druk, want: verkeerde loket. De dames moeten een mail sturen met hun verzoek voor een uitkering. De aanvraag ging nog dezelfde middag de deur uit.

Wat de 78-jarige kamerverhuurder zelf gaat doen nu zijn kamers in ieder geval leeg blijven? „Het wordt mooi weer. Ik pak mijn hengels van zolder. En pokeren hoeven we niet perse in de kroeg te doen. Dat kan ook bij mij thuis.”