Meldingen illegale prostitutie fors gestegen: ‘Controles, maar niet om sekswerker op te jagen’

In Tilburg bleken bij recente prostitutiecontroles elf sekswerkers illegaal aan het werk te zijn. Vanwege de coronaregels mogen ze niet werken. ,,We kunnen het niet staven, maar hebben wel de indruk dat er daardoor meer sprake is van illegale prostitutie”, zegt een woordvoerster van de gemeente. Bij Meld Misdaad anoniem komen er veel meer meldingen over binnen.

Sekswerkers mogen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld masseurs en kappers, nog steeds niet werken. Ze kunnen geen aanspraak maken op noodsteun maar moeten een bijstandsuitkering aanvragen als ze in financiële problemen komen. Volgens de Brabantse klankbordgroep Seksworks lopen sekswerkers daar niet warm voor omdat ze graag in de anonimiteit blijven.

Om de drempel te verlagen laat de gemeente Tilburg aanvragen via het prostitutie maatschappelijk werk lopen. Maar ook dat blijkt niet de oplossing. De woordvoerster: ,,Daarbij komt dat veel sekswerkers die in Tilburg wonen, elders werken en andersom. Het is heel lastig om deze groep te helpen.”

Ingeteerd op spaargeld

Het Verwey-Jonker Instituut deed in Tilburg en omgeving onderzoek naar de gevolgen voor de branche tijdens de eerste coronagolf. Daaruit bleek dat veel sekswerkers in financiële problemen zijn gekomen. Ze hebben op hun spaargeld ingeteerd, de aflossing van hun hypotheek stilgezet of zijn leningen aangegaan. Het merendeel gaf aan dat ze niet doorwerkten.

Afgaande op ‘signalen en indrukken’ lijkt daar nu wel sprake van te zijn. Meld Misdaad Anoniem zag in de regio een stijging van het aantal meldingen van 33 (2019) naar 59 (2020). Landelijk verdubbelde het aantal naar bijna 600. Wat volgens een zegsman meespeelt is dat veel mensen vanwege corona thuis zijn en eerder in de gaten hebben als er rond een woning ‘iets’ speelt.

Bezorgdheid

,,We zien drie motieven om te melden. Vanuit bezorgdheid. Mensen zien dat er kinderen in een huis wonen waar steeds andere mannen binnen lopen of vermoeden dat er sprake is van dwang. Het gebeurt dat klanten zich melden omdat ze wel (online) hebben betaald maar geen dienst ontvangen. En er wordt gemeld over overlast, bijvoorbeeld omdat er veel aanloop is.”

In veruit het merendeel gaat het dan over woonhuizen, in een enkel geval om een hotel of vakantiehuis. Bij de recente prostitutiecontroles in Tilburg ging het ook hoofdzakelijk om woningen, in twee gevallen om hotels. Daarbij werden elf prostitués aangetroffen die illegaal aan het werk waren.

‘Sekswerkers niet opjagen’

In Tilburg is het werken in de seksbranche toegestaan met een vergunning. Thuisprostitutie is hier onder strenge voorwaarden van uitgezonderd, maar zolang de coronamaatregelen gelden zijn alle vormen van sekswerk verboden.

,,We doen controles”, aldus de gemeentewoordvoerster, ,,maar die zijn vooral gericht op het vaststellen van misstanden en niet om sekswerkers op te jagen.” Bij de recente controles gaf één vrouw aan niet meer als prostituee te willen werken. Voor haar is hulp ingeschakeld. Alle sekswerkers kregen een waarschuwing. Bij een volgende overtreding volgt een dwangsom van 5000 euro, die zowel aan de huiseigenaar als de bewoner kan worden opgelegd.

Bron: BD.nl