Komt er een nieuw privehuis in Almelo?

Er komt waarschijnlijk opnieuw een prostitutiebedrijf aan de Marktstraat 13. De gemeente heeft een aanvraag voor een vergunning in behandeling. Buurtbewoners zitten niet te wachten op een sekshuis en maken zich zorgen. Ze vrezen voor overlast in de woonomgeving.

El Amor BV staat sinds 20 oktober vorig jaar ingeschreven op het adres en heeft de vergunning aangevraagd. El Amor staat volgens de gegevens van de kamer van koophandel genoteerd als een bedrijf dat zich bezighoudt met ‘de exploitatie van bedrijven in de seksbranche in de breedste zin van het woord’. Met de inrichting van een sekshuis aan de Marktstraat krijgt Almelo, naast Red Light Heaven aan de Bornerbroeksestraat, een tweede locatie voor prostitutie.

Al jaren betaalde seks aan Marktstraat

Het pand op de hoek van de Marktstraat en de Boompjes is al sinds jaar en dag aangewezen als locatie waar prostitutie mogelijk is. In het verleden is er door meerdere exploitanten betaalde seks aangeboden. Het laatste bordeel moest in 2016 sluiten na een conflict tussen bordeelhoudster Lydia Creebsburg met pandeigenaar Vincent Schutte over een huurachterstand. Daarmee kwam een einde aan een inpandige erotische passage.

Club Mistique

In een verder verleden exploiteerden diverse ondernemers onder de namen ErosCentrum en Club Mistique een seksinrichting aan de Marktstraat 13. Club Mistique  werd ruim tien jaar geleden door de toenmalige burgemeester M. Knip gesloten na overlast met onder meer een schietincident.

Angst voor ordeverstoring

De huidige buurt vreest opnieuw problemen. Omwonenden zijn gewend geraakt aan de rust in en rond het pand dat al lange tijd leegstaat. „Bewoners van de Marktstraat weten dat er iets speelt en zijn daar niet blij mee”, aldus John Eshuis die de belangen van enkelen van hen behartigt. „En dan druk ik mij voorzichtig uit. Ik kan me dat goed voorstellen. Het was de laatste jaren mooi rustig daar. De bewoners willen graag dat dat zo blijft. Ze hebben angst voor overlast en ordeverstoring. Prostitutie leidt tot veel aanloop in de late uren. In het verleden werd er door bezoekers regelmatig op de ramen gebonkt van aanwonenden. Dan klopten ze bij het verkeerde adres aan. Heel vervelend.”

Gemeente behandelt aanvraag

Eshuis heeft namens zijn cliënten alle stukken opgevraagd bij de gemeente. „Ik begrijp van de gemeente dat sprake is van een omvangrijke aanvraag.” Eshuis verbaast zich erover dat de gemeente de bestemming nog steeds niet heeft veranderd, ondanks dat er al jarenlang niets gebeurt op het gebied van betaalde seks aan de Marktstraat. Een woordvoerster van de gemeente wil alleen bevestigen dat er inderdaad een aanvraag voor een prostitutiebedrijf aan de Marktstraat 13 is ingediend en dat die in behandeling is.

Ook plannen voor poppodium

De mogelijke komst van de seksinrichting is voor de bewoners van de Marktstraat het tweede doemscenario dat zich aandient. In het kerkje schuin tegenover het sekspand zijn plannen voor een poppodium. Ook hier wordt bezwaar tegen gemaakt. Eshuis: „Je hebt het dan toch over horeca. En ik dacht dat we de horeca in Almelo hebben geconcentreerd op andere plekken in de binnenstad. Dit past niet echt aan de Marktstraat.”

Bron: Tubantia.nl