Kerstins bordeel is nog altijd dicht: Het is allemaal zo ontzettend hypocriet

Kerstin ten Hoedt en haar man Eric hebben de leiding over het luxe privéhuis Club de Villa in Apeldoorn. Ook zij zijn sinds 15 maart gesloten want sekswerk is natuurlijk contactberoep nummer 1. Het water staat het echtpaar ondertussen aan de lippen.

Kerstin: „Ik ben inmiddels wel redelijk wanhopig. We hebben zelfs hulp van vrienden ingeschakeld en de auto staat ook al op Marktplaats. Onze vaste lasten lopen immers gewoon door terwijl er niets binnenkomt. Met die kapitale villa als bedrijfspand gaat het hard en met die eenmalige 4000 euro kwamen we er niet. Onze verhuurder denkt en leeft met ons mee en heeft een royale 50% korting gegeven, maar het blijft alsnog een smak geld.”

„We hebben aan het begin van de crisis meteen een lening aangevraagd bij de ING-bank, want dat was in het verleden de enige bank bij wie we een rekening konden openen in deze branche. Maar we hebben daar nog altijd niets op papier teruggekregen. In het laatste telefoongesprek is wel gemeld dat de lening toch wordt afgekeurd omdat het om een seksbedrijf gaat. Maar het wettelijk verplichte schriftelijke bewijs hebben ze, ondanks herhaaldelijke verzoeken, nog niet geleverd, Ik kan daar zo boos om worden. Het is allemaal zo ontzettend hypocriet: wij hebben regelmatig de top van verschillende banken, ja ook de ING, als klant. Maar een lening verstrekken, ho maar. Ik word daar niet goed van.”

Illegaal sekswerk

„Wij zijn natuurlijk niet de enigen die nu problemen hebben. Ook de meiden die voor ons werken, vallen tussen de wal en het schip. Ze hebben veelal geen recht op compensatie en als ze aanspraak willen maken op een uitkering dan moeten ze in het aanvraagformulier beloven dat ze nooit meer sekswerk zullen gaan doen. Bizar gewoon. En dit allemaal dankzij partijen als de Christen Unie. Als het aan hen lag dan zou onze beroepsgroep volledig verdwijnen. Gaan we over op een Zweeds systeem wat prostitutie in zijn geheel verbiedt. Zie je het voor je? We worden op deze manier gewoon van tafel geveegd. En dat allemaal voor een relatief heel kleine groep – naar men aanneemt – onderdrukte vrouwen.”

„En ondertussen heeft de gemeente Apeldoorn ons de afgelopen weken al een paar keer om raad gevraagd. Zij willen van ons horen hoe ze de problemen die nu ontstaan door illegaal sekswerk moeten oplossen. Aan de ene kant horen ze van het ministerie dat alles goed geregeld is, maar in de praktijk hoort en ziet men dus hele andere dingen. Vrouwen die hun hoofd niet meer boven water kunnen houden omdat ze geen inkomen hebben – maar wel een levensstandaard met bijhorende vaste lasten – worden nu gedwongen om de bosjes in te duiken of op parkeerplekken langs de snelweg klanten te bedienen. En dit zijn vrouwen die hun leven lang gewoon belasting over hun sekswerk hebben betaald hè. Het is zo krom allemaal.”

Seksfeesten

„Nee, wij kunnen onze villa helaas nog niet openstellen. Ik verlies mijn vergunning als ik de regels negeer. Wij zijn al door diverse partijen benaderd of ze privé toch iets kunnen organiseren. Maar dat kan gewoon niet. Ondanks het feit dat ik op iedere verjaardag iedereen met elkaar zag knuffelen, stopt de overheid haar kop in het zand. De laksheid onder de bevolking om de 1,5 meter-regels te hanteren is voelbaar en zichtbaar. De overheid is zo controversieel als maar kan. Kijk even naar de demonstratie in Amsterdam. Mensen zijn de bangmakerij meer dan beu, maar ondertussen verandert er voor ons niks. De massagesalons met een happy end zijn overal weer operationeel. Op bepaalde websites adverteert men zich suf. Misschien wat minder dan vroeger en er wordt wel gezegd dat het niet mag, maar toch, de beleidsmakers sluiten de ogen.”

Rechercheur

„Het is echt een lachertje dat mensen maar blijven roepen dat onze branche eng en louche is. Een branche waarvan vooral criminelen en onderwereldfiguren gebruikmaken. Ik weet wel beter. De keren dat ik iemand eruit gezet heb omdat hij coke gebruikte of zich anderszins misdroeg, betrof het een rechercheur (!) of ander ’gerespecteerde’ man uit het bedrijfsleven. Niks geen onderwereld, maar je wel zo gedragen. Het gevoel dat we met onze rug tegen de muur staan, geen hulp kunnen krijgen omdat de politiek net doet alsof het probleem niet bestaat, maakt dat ik me moet inhouden om niet met modder te gaan gooien. Want ik ben boos.”

„Waar zijn die prominente mensen die veelvuldig gebruik maken van onze diensten? Laat je horen en kom voor ons op. Maar ook BN’ers. Neem Bobbi Eden, die vrouw haakt nu leuk maar misschien zou ze zich eens kunnen laten horen voor de vrouwen in haar branche en de andere sekswerkers? Zo lang dit beroep niet normaal erkend wordt, blijven er problemen ontstaan. En het gaat niet weg. Nederland zou een voorbeeld kunnen nemen aan Zwitserland: daar gaan vanaf 6 juni de clubs weer open.”

75.000 euro schuld

„Ik ben een positief mens en heb een rotsvast vertrouwen dat het met mij en mijn gezin wel goedkomt. Maar ik maak me zorgen om al die vrouwen die voor ons werken. Sommigen hebben gelukkig nog een andere baan of een partner die de kost verdient. Maar er zijn er genoeg die nu hele rare sprongen maken. Via via hoor ik dat er ook al aan verkapte escort wordt gedaan. Er zijn genoeg ’hostess-bureaus’ die onder die noemer sekswerk aanbieden.”

„Wij hebben laatst even met alle meiden die voor ons werken in de tuin gezeten en onze ervaringen gedeeld. Dat was fijn om elkaar te zien. Iedereen mist het werk en hoopt dat het virus snel onder controle is zodat we hier weer aan de slag kunnen. We hebben allemaal veel ingeleverd maar zijn hoopvol. En ook al hebben Eric en ik op 1 september een schuld van 75.000 euro en zitten we hoe dan ook zeker vijf jaar in allerlei afbetalingsregelingen, blijf ik vertrouwen in de toekomst en hebben we zin om weer te beginnen.”

Bron: Telegraaf.nl