Jerry over prostitutierapport in Utrecht: ‘Een bordeeltje in Leidsche Rijn, daar bouwen ze nu toch’

In 2023 is het precies tien jaar geleden dat er in Utrecht een einde kwam aan wat Herman Berkien zaliger het rooielampenfees’ noemde. De toenmalige burgemeester, Aleid Wolfsen, besloot van de ene op de andere dag alle raamprostitutie te verbieden.

Wolfsen had geconstateerd dat het rooielampenfees’ lang niet zo gezellig was als Berkien deed voorkomen. Er was sprake van vrouwenhandel, geweld en gedwongen seks. Zo werden de bootjes aan het Zandpad dichtgespijkerd, en de Zuid-Amerikaanse moekes achter de ramen van de Hardbollenstraat verdreven. Nee, laat niemand beweren dat Wolfsen geen krachtdadig bestuurder was.

Al kreeg zijn ferme optreden een wat absurdistisch karakter, omdat de gemeente vanaf het moment dat het laatste rode licht werd gedoofd, alles op alles heeft gezet om zijn besluit weer terug te draaien. Wat in negen jaar tijd niet is gelukt. Het Nieuwe Zandpad is nog steeds het oude Zandpad, zij het zonder de bootjes.

Vele rapporten en miljoenen gemeenschaps- (ha!) geld verder heeft de gemeente de toekomst van het Utrechtse sekswerk in arren moede maar uitbesteed aan een heuse commissie, onder leiding van D66-coryfee en minister van staat Winnie Sorgdrager. En Winnie is eruit hoor!

Geen groot sekspaleis

Waar de gehele Utrechtse politiek gedurende een heel decennium niks voor elkaar kreeg, vergaderde Sorgdrager in een wip (ha!) een panacée bij elkaar, zo bleek tijdens de tussentijdse evaluatie. Proeftuintjes moeten het rooielampenfees’ weer aanzwengelen. Geen groot sekspaleis aan de oever van de Vecht – ‘vergeet het Zandpad!’- maar kleinschalige erogene zones verdeeld over de hele stad.

Een bescheiden bordeeltje in Leidsche Rijn. Daar zijn ze toch nog aan ’t bouwen. Een tiental ramen ‘niet aan de straat, maar een beetje om de hoek’ (ik dacht meteen: meid, ga eens op de Hardebollenstraat kijken!) Een bescheiden tippelzone, hier of daar. En als bewoners, zeurende Nimby’s dat ze d’r zijn, bezwaar maken tegen zo’n proeftuin der lusten, dan moest de gemeente gewoon maar eens flink optreden.

Hoe Sorgdrager de 400 tot 500 sekswerkers die Utrecht volgens haar eigen rapport rijk is in die proeftuintjes wil onderbrengen, is vooralsnog niet duidelijk. Of de gemeente die binnenstedelijke boetiekbordeeltjes gaat voorfinancieren evenmin.

Seksbootjes in de Vecht. Als je die nou drijvende proeftuintjes noemt…

Bron: https://www.ad.nl/utrecht/jerry-over-prostitutierapport-in-utrecht-een-bordeeltje-in-leidsche-rijn-daar-bouwen-ze-nu-toch~a94c5479/