Illegaal sekshuis in Almelo zit op slot, nu wil Beter Wonen zijn huis weer terug

Illegale prostitutie, de burgemeester van Almelo moet er niks van hebben en hanteert een zerotolerancebeleid. Medio juni sloot hij daarom een woning aan de Kroosstraat. De rechter komt Beter Wonen tegemoet in de eis van de woningstichting om het huis te ontruimen zodat er nieuwe bewoners in kunnen en dit hoofdstuk kan worden afgesloten.

Het is een rijtjeshuis, gesitueerd midden in een lang aaneengeschakeld woonblok. Aan de overkant bevinden zich een paar winkels. Het is de bekende, volkse entourage van de Kroosstraat, in het hart van De Riet. In deze wijk wonen en leven veel mensen. In die sfeer hoort geen woning waar betaalde seks wordt aangeboden.

Aan die praktijken zijn op vrijdag 18 juni ook een einde gekomen. Bij een politiecontrole werden drie Bulgaarse vrouwen aangetroffen.

Een van hen bevestigde dat sprake was van een seksafspraak. Bovendien werden diverse ‘prostitutie-gerelateerde artikelen’ aangetroffen. Zo staat in de officiële rapportages. Voor burgemeester Arjen Gerritsen aanleiding om het pand voor drie maanden op slot te doen.

Snel ontbinden en ontruimen

Maar daarmee is voor Beter Wonen het probleem niet opgelost. De woningstichting wil niets liever dan een snelle ontbinding van het huurcontract en ontruiming van het pand zodat de corporatie nieuwe bewoners blij kan maken met een huis. En ook de maandelijkse huur weer kan worden geïnd.

Maar in dat soort kwesties is regelmaat de gang naar de rechter nodig. Ook in het geval van de Kroosstraat waar de huurder in kwestie niet meewerkt en van de radar lijkt te zijn verdwenen. En dus wordt de bewindvoerder van de man gedagvaard. Beschermingsbewind Oost Nederland was donderdag bij de zitting vertegenwoordigd door Bert Tip. Hij moest erkennen niet te weten waar de betrokken huurder zich bevindt: „Ik heb geen idee waar hij nu woont”, aldus Tip, die recent ook geen contact heeft gehad met de man.

Huurder werkt niet mee

Volgens de bewindvoerder heeft de huurder de woning tijdelijk ‘uitgeleend’ aan een andere persoon die de prostituees zou hebben uitgenodigd. De huur is tot en met juni, dus ook na de sluiting, wel voldaan. Maar er liggen nog spullen van de man, die niet schriftelijk wil bevestigen dat hij uiterlijk 20 september (de dag waarop de sluitingstermijn van de burgemeester afloopt) de woning leeg oplevert aan Beter Wonen.

Statement tegen illegale prostitutie

Daarom is een procedure onvermijdelijk, benadrukt Beter Wonen. De corporatie eist bovendien dat de financiële schade door derving van huurinkomsten worden vergoed. De woningstichting verwijt de huurder ernstige tekortkomingen in de naleving van zijn plichten door in de woning een bedrijfsmatige seksinrichting te exploiteren. „Beter Wonen wil dit niet”, maakte advocaat René Rorink namens de corporatie duidelijk. „We steunen de burgemeester in zijn duidelijk statement dat illegale prostitutie niet kan.”

Rechter Ulbe van Houten wilde wel zeggen hij, vooruitlopend op het officiële vonnis, het ontruimingsverzoek van Beter Wonen steunt. Bewindvoerder Tip valt volgens de rechter niets te verwijten: „U heeft uw cliënt ook niet aan een touwtje.”

Bron: AD.nl