Gevolgen coronamaatregelen in Duitsland: Prostituees slapen op hun werkplek en gevaarlijke straatprostitutie

Ook in de Duitse bordelen en laufhausen is het stil. De coronamaatregelen zorgen dat prostitutie ook in Duitsland niet meer is toegestaan, maar meerdere prostituees slapen nu wel op hun werkplek omdat ze nergens anders heen kunnen. Sommige vrouwen gaan de straat op, wat weer allerlei andere gevolgen heeft.

Vanessa werkt in Frankfurt als Meesteres en kan haar werk nu niet uitvoeren. In gesprek met hessenschau.de zegt ze: ‘Dat is een beetje klote, als ik het zo mag zeggen. Onze rekeningen lopen nog steeds en we hebben geen inkomen.’ Wel kan zij noodhulp vragen bij de staat, maar dat geld niet voor alle collega’s.

Met name degenen uit Roemenië en Bulgarije kunnen geen noodhulp aanvragen, want ze hebben vaak geen vaste woonplaats. Nu hebben ze dus geen inkomen. Acht dames slapen momenteel op hun werkplek, in een laufhaus in Frankfurt, waar Vanessa ook een kamer huurt. Het is normaliter niet toegestaan om op de werkplek te overnachten, maar de overheid laat het nu gebeuren zodat deze vrouwen niet op straat belanden.

Spanningen in het laufhaus

Toen de sexclubs moesten sluiten besloten veel sekswerkers terug te gaan naar hun thuisland. Degenen die toen niet weg gingen, zitten nu vast. Er zijn goedkope mogelijkheden om te reizen en de quarantainemaatregelen aan de grens maken het lastig.

Een medewerker van het laufhaus in Frankfurt zegt dat er een gespannen sfeer heerst. De vrouwen die er nu feitelijk wonen, zijn de wanhoop nabij. Ze weten niet wat ze moeten doen en kunnen nergens heen.

De medewerker van het laufhaus ziet ook dat sommige dames de straat op gaan: ‘Je moet op de een of andere manier geld verdienen, of het nu illegaal is of niet. Je hebt honger en je moet geld naar huis sturen omdat het hele gezin van het inkomen leeft.’

Controles op straatprostitutie

Het werk gaat dus voor sommigen door op de straat. Straatprostitutie werd voorheen nog wel getolereerd, maar door de afstandsregels in corona-tijden wordt er nu wel meer gecontroleert. De prostituees stappen dus snel in de auto, er wordt niet vooraf onderhandeld.

Frauke Koch is een hulpverlener, die ziet dat het veel gevaarlijker is: ‘De dame kan niet meer zeggen wat ze aanbied en wat de prijs is. De man rijdt snel weg met haar in de auto, ze gaan naar een parkeerplaats en dan pas begint de onderhandeling.’