Gemeente verwijdert drijvende harten uit de Wallen

De grote rode harten die tot kerst in het water bij de Oudezijds Voor- en Achterburgwal dreven komen niet meer terug. De gemeente heeft de vergunning niet verlengd, tot onvrede van de lokale ondernemersvereniging BIZ Burgwallen.


“De harten waren de meest gefotografeerde objecten van de buurt,” zegt Cor van Dijk, voorzitter van de ondernemersvereniging die het initiatief bedacht.

Op de rode gevaarten staan teksten die mensen wijzen op de anderhalvemeterregel. Weinig provocerends aan zou je zeggen, toch kreeg de ondernemersvereniging maandag te horen dat de vergunning niet wordt verlengd. De belangrijkste reden? De harten hebben een aantrekkende werking, waardoor het risico bestaat dat mensen op de harten springen en er onveilige situaties ontstaan.

Buiten de lijntjes kleuren

De lokale ondernemingsvereniging is ontstemd over het besluit. Van Dijk geeft toe dat er weleens iemand op de kussens springt waar de harten op drijven, maar vindt dat ‘geen reden’ om de vergunning niet te verlengen. “Dit soort baldadigheid vindt in de hele stad plaats,” aldus de voorzitter.

De gemeente noemt de harten ‘een sympathiek initiatief’ en een ‘mooi symbool voor deze periode’, maar bevestigt dat ze omwille van de veiligheid weggehaald moesten worden. Van Dijk denkt er het zijne van: “Natuurlijk is het prima dat er gelet wordt op veiligheid, maar dit is een onschuldig gebaar. Soms moet je ook buiten de lijntjes kleuren. Zeker in een crisis als deze.”

bron: https://www.ad.nl/amsterdam/gemeente-verwijdert-drijvende-harten-uit-de-wallen~a1df8d10/