Een requiem zonder tranen voor Badda Bing, West-Brabants grootste seksclub

HULTEN – Met de opening van Sauna Badda Bing aan de Rijksweg in Hulten in 2005 vestigt zich de grootste seksclub van Midden- en West-Brabant in de regio. De exploitant telt 75 tot 100 klanten per dag uit het hele land, België en Frankrijk. Het duurt zeven roemruchte jaren. Een schietpartij, een dode, afpersing, faillissement, wietfabriek, aankoop door Gilze en Rijen. Dan is het wel klaar. Bijna.

De knijper van de sloopkraan knaagt de restanten van Badda Bing aan de Rijksweg in Hulten onverbiddelijk in stukken. Een gemeentelijk eigendom omdat Gilze en Rijen het pand in 2014 koopt. Zo wordt voorkomen dat motorclub No Surrender er een clubhuis vestigt. ‘Slopen’, zegt burgemeester Jan Boelhouwer. Zes jaar lang probeert de gemeente een geschikte koper te vinden. Tevergeefs. ‘Slopen’, zegt zes jaar later dan ook de gemeenteraad.

Soprano’s

Als sauna Badda Bing in januari 2005 de deuren opent is de naam nog een wat ondeugende verwijzing naar stripclub Bada Bing uit de tv-serie The Soprano’s. Die is weer genoemd naar ‘bada-bing’ waarmee Sonny Corleone uit de filmklassieker The Godfather een pistoolschot verklankt.

Niet dat de club in Hulten meteen de zware criminaliteit in gaat. Maar seksclubs zijn behalve voor mannen met zekere noden ook aantrekkelijk zijn voor mannen met criminele eisen. Pascale de Boer, twintig jaar in het vak, heeft de dagelijkse leiding. Ze wil nog voor de opening af van de duistere uitstraling van seksclubs. ‘Meisjes kiezen dit beroep omdat ze het leuk vinden, of voor het geld. Zij bepalen de sfeer.’

17 peeskamers

De klant betaalt entree, krijgt een badjas en slippers, een maaltijd, gratis drank en betaalt extra als hij met een van de ‘zelfstandige ondernemers’ naar een van de zeventien peeskamers wil. Verder zijn er twee sauna’s, een doucheruimte, een bar met champagnehoek. ‘We willen alles volgens de regels doen’.

Het pand is ideaal gelegen voor een kort dan wel langer verblijf voor de vele dagelijkse passanten tussen Breda en Tilburg. De afslag van de A58 is nabij en via Oosterhout is de A27 ook niet ver. Klanten parkeren de auto zeer privé achter de hoge coniferen.

De eerste juridische oprisping is twee maanden na de opening. Enkele dames beschikken niet over de juiste papieren. Burgemeester René Roep zegt op te zullen treden als ‘dingen niet deugen, maar wil de club een kans geven.’


Dode

In november 2006 wordt ‘bada-bing’ werkelijkheid. Er wordt op de parkeerplaats geschoten bij een vechtpartij tussen twee groepen die elkaar kennen van de Tilburgse coffeeshopwereld. Een inwoner van Tilburg wordt door twee kogels geraakt een man uit Oss raakt licht gewond. Er valt een dode. Een 32-jarige Tilburger overlijdt als hij na een klap met zijn hoofd tegen een bloembak valt.

De daders zijn vier Fransen blijkt in juli 2008. Ze zitten in Parijs vast vanwege omvangrijke drugshandel. De ruzie ontstond omdat een man met een vrouw naar boven ging die iemand van de andere groep ook op het oog had. De daders bekennen. Zij krijgen een jaar celstraf voor doodslag of openlijke geweldpleging.

Vijf jaar na de start van Badda Bing is er in 2010 een lustrumfeest. Exploitant Armando Salas blikt terug op de schietpartij. ,,Wij hadden er niets mee te maken, maar klanten bleven weg”, klaagt hij. Inmiddels draait de club als een tierelier. Dagelijks betalen 15 tot 35 dames 20 euro entree, lingerie verplicht, om te mogen werken. Op de drukste dagen halen vijftig tot zeventig heren hun gerief voor 50 euro entree en 50 tot 75 euro voor een half uur met een dame.

Bij het jubileum blijkt ook dat de club een conflict heeft met de Belastingdienst. Die vindt dat de dames in dienst zijn van Badda Bing en legt ‘vele tonnen claims en naheffingen’ op. Het bedrag van vele tonnen blijkt in januari 2012 opeens 5,5 miljoen euro en achterstallige betalingen van 2,5 ton. De Belastingdienst laat beslag leggen en de club is failliet.

De curator stelt vast dat boekhouding en kas niet deugen. Er gaan geruchten dat leden van motorclub Satudarah al maanden de dagopbrengst kwamen innen. Een nieuwe kandidaat voor het lege pand meldt zich, maar heeft ‘een verleden’ en krijgt geen vergunning.
1626 planten

In januari 2013 staan de gebouwen formeel een jaar leeg. Een inval van de politie leert dat in het pand een grote hennepkwekerij gevestigd is met 1626 planten, voor de deur staan containers vol henneptoppen. Er wordt op grote schaal hennep gekweekt, gedroogd en geknipt.

Jan Boelhouwer is dan inmiddels benoemd als burgemeester. Hij is het gedoe en de overlast beu en sluit het bordeel voor een jaar. Een nieuwe exploitant meldt zich, maar Boelhouwer wil af van het bordeel en pleit voor sloop. Hij krijgt er geen meerderheid voor.

In Brabant is intussen meer aan de hand. Het aantal wietkwekerijen neemt in hoog tempo toe. Boelhouwer sluit in 2013 tien drugspanden. Een daarvan is autobedrijf Broeders aan de Hulteneindsestraat. Het gaat een jaar op slot omdat voor de tweede keer een wietkwekerij wordt aangetroffen.

Jan Boelhouwer, inmiddels crisis-waarnemer in Waalre, kijkt met verwondering terug op die periode rond en na het faillissement. ,,Er was geen geld meer bij het bordeel. Achter de haag gebeurde van alles. Satudarah kwam bij Badda Bing elke dag de kas legen”, bevestigt hij.

De vondst van de wietkwekerij staat hem nog helder voor de geest: ,,Dat was een fabriek. Er waren 24 uur per dag mensen aan het werk. Op de eerste verdieping werd gekweekt, op de begane grond hennep geknipt en beneden stonden apparaten om te drogen. De hennep werd van overal in containers aangevoerd.”

Begin 2014 mag de club weer open. Boelhouwer: ,,Achter die haag kwamen dure auto’s uit heel Europa bij elkaar voor grote vergaderingen. Ineens lagen er op verschillende afdelingen bij de gemeente een stuk of zes verzoeken van kandidaten. De een wilde een homobordeel beginnen, een ander een opvangtehuis voor weggelopen meisjes en weer een ander een club voor goede doelen.”
No Surrender

Slechts één aanvraag hoefde er door te slippen. ,,Ik heb gezegd dat ik elke kandidaat aan tafel wilde. Op aanraden van de politie moest iedereen zijn paspoort laten zien en werd hun achtergrond nagetrokken”. Toen bleken ze allen herleidbaar tot dezelfde motorclub.” Dat was No Surrender dat een clubhuis zocht.

Boelhouwer vreesde nieuw gedonder, onveiligheid en waardedaling van panden in de buurt. ,,Met steun van college en raad besloten we het in het geheim via een stroman te kopen. Rechtstreeks naar de gemeente kon niet. Dan zou de motorclub bij de eigenaar mogelijk verhaal gaan halen. We kochten het om 8.00 uur en om 8.03 uur ging de 180 meter lange conifeerhaag om. We lieten zien dat wij het pand hadden. Dat was een mooi beeld.”

De gemeente legde bijna 1,1 miljoen euro op tafel. ,,Mogelijk betaalden we wat te veel, maar dan wisten we wel zeker dat we geen kosten meer hadden voor weer een inzet van politie en douane en een maandelijkse handhaving”, zegt hij.

Twee weken na de aankoop, in juli 2014, is er een hoge gast in Badda Bing. Minister Ivo Opstelten van Justitie en Veiligheid wordt rondgeleid door burgemeester Jan Hamming van Heusden en Jan Boelhouwer. Ze willen de minister laten zien dat criminaliteit en drugsproblematiek ook in kleinere Brabantse gemeenten de spuigaten uitloopt.

,,We reden in Gilze en Rijen langs vier recent gesloten drugspanden, waaronder het autobedrijf van Broeders en eindigden in het grootste bordeel van Midden- en West-Brabant waar een wietfabriek was opgerold”, vertelt de oud-burgemeester.

Politiecapaciteit

Opstelten geeft een persconferentie in het onttakelde Badda Bing. Extra politiecapaciteit zit er niet in. Niet meteen. Enkele maanden later maakt de minister extra capaciteit vrij om drugsbestrijding in het Zuiden aan te pakken.

Na de aankoop blijft het pand toch staan. Het verlies voor de gemeente wordt al op enkele tonnen geschat. Pogingen de gebouwen te verkopen mislukken. De nabijheid van vliegbasis Gilze-Rijen laat bewoning niet toe. Dagactiviteiten als pannenkoekenrestaurants tot speelbos halen het ook niet.

Eind vorig jaar besluit de raad het door koper en andere metaaldieven, krakers en inbrekers totaal uitgewoonde pand te laten slopen en daarmee het requiem af te sluiten van Badda Bing, de grootste seksclub in de regio. Er zijn geen tranen, hooguit van geluk als het perceel straks verkocht wordt. In de coulissen overlegt de gemeente met een kandidaat die er een dagactiviteit wil beginnen. Dat zal zeker geen seksclub zijn.

bron: https://www.ad.nl/oosterhout/een-requiem-zonder-tranen-voor-badda-bing-west-brabants-grootste-seksclub~a1d21186/