D66 vraagt minister Koolmees om vervroegde start sekswerk in Nederland te overwegen

1 september. Dat is de streefdatum die nu in de routekaart staat van het kabinet om sekswerk weer toe te staan. Maar waarom kan dat niet eerder? Wat waren de overwegingen waardoor vele andere contactberoepen wel weer mochten beginnen, maar sekswerk niet? De D66 stelde op 12 mei al vragen hierover. Spoiler alert: De minister heeft nog steeds niet geantwoord.

Wanneer wordt sekswerk in Nederland weer toegestaan?

D66 heeft op 12 mei vragen gestuurd over de positie van sekswerkers, Kamerleden Achraf Bouali en Steven van Weyenberg vragen aan Minister Koolmees van Sociale Zaken en aan Staatsecretaris van Justitie Ankie Broekers-Knol om meer helderheid te geven. De 15 vragen die zijn gesteld gaan hoofdzakelijk over twee dingen: Hoe zit het nou met de financiële compensatie voor sekswerkers en wat zijn de redenen waarom sekswerk niet eerder dan 1 september kan starten.

In hoeverre kunnen sekswerkers aanspraak maken op steunmaatregelen? Hoeveel sekswerkers zijn er die voor de verschillende financiële ondersteuning in aanmerking komen? En hoeveel niet? Is het voor sekswerkers die via opting-in werken uitgesloten om van regelingen gebruik te maken en waarom is dat? Wat zijn eventueel andere manieren om sekswerkers te steunen? En spreken ze überhaupt met de branche hierover?

Wat zijn de mogelijkheden om sekswerk eerder op te starten? Nog geen antwoord van de minister.

Het zijn allemaal goede vragen die nu spelen bij sekswerkers, die aan hun lot zijn overgelaten. Daarnaast wil D66 graag weten waarom sekswerk anders wordt behandeld dan andere contactberoepen die wel weer mogen starten. Als er geen ziekteverschijnselen zijn bij klant of sekswerker, dan zou veilig contact toch weer moeten kunnen? Zijn er mogelijkheden om sekswerk voor 1 september te laten plaatsvinden, wordt er gekeken naar creatieve en veilige mogelijkheden?

De laatste vraag van D66 aan de minister en staatssecretaris is, of het mogelijk is om binnen een week de vragen te beantwoorden. Op het moment van schrijven is het 5 juni, dat is ruim drie weken later. Een gebruikelijke beantwoordingstermijn is drie weken, ook die is dus niet gehaald.

2 gedachten over “D66 vraagt minister Koolmees om vervroegde start sekswerk in Nederland te overwegen”

Reacties zijn gesloten.