Update maandag 22 juni – Vanaf 1 juli ook weer sekswerk toegestaan in Sint-Joost

In het Brusselse gewest te België is een bizarre situatie ontstaan. In de plaats Schaarbeek mag sekswerk weer, maar in de aangrenzende plaats Sint-Joost is het nog niet toegestaan. Er zit grofweg 700 meter tussen de beide redlight-districten. De burgemeester van Sint-Joost wil pas open, als de Belgische overheid expliciet toestemming geeft voor prostitutie.

Bizarre situatie in Brussel: Sekswerk in Schaarbeek gestart, maar 700 meter verderop nog verboden

In België wordt vrijwel overal weer sekswerk uitgevoerd. Op 8 juni stond het niet meer op de lijst met verboden beroepen. Gemeenten hebben zelf protocollen gemaakt waarin prostituees hun beroep weer mogen uitvoeren, sinds 15 juni zijn de meeste bordelen en ramen in redlight-districten weer geopend. Zo ook in Schaarbeek in de Aarschot straat, waar er weer sekswerkers achter de ramen staan. Maar loop je zo’n 10 minuten verder, waarbij je in Sint-Joost terecht komt, dan zijn de ramen gesloten

Burgemeester wil expliciete toestemming van overheid en negeert door minister goedgekeurde protocol

In gesprek met Bruzz.be zegt de burgemeester Emir Kir: ‘We kunnen niet zeggen dat mensen afstand moeten houden om verspreiding tegen te gaan en dan zeggen dat die regel niet geld voor prostitutie. Ik wil dat de nationale veiligheidsraad en de expertgroep een beslissing nemen en de gemeenten informeren.’ Aangezien prostitutie gedoogd wordt in België (en officieel volgens de letter van de wet dus niet legaal), spreken de politici niet volmondig uit dat sekswerk weer mag. Iets wat officieel niet mag, mag je ook niet toestaan.

Wel heeft de overheid het in maart op de lijst van verboden beroepen gezet tijdens de corona-maatregelen. En sinds 8 juni is het dus van die lijst af. Voor vele gemeenten een duidelijk startschot om weer te starten. Samen met sekswerkorganisaties is er een protocol opgesteld waar de sekswerkers mee moeten werken. Dit protocol is door een expertgroep samengesteld en ook goedgekeurd door Minister Ducarme.

Nora Wautier van sekswerkorganisatie Utsopi snapt er weinig van dat burgemeester Kir zijn hakken zo in het zand zet: ‘De minister heeft het protocol goedgekeurd en het was al goedgekeurd door een expertgroep. Voor de sekswerkers in Sint-Joost is het onbegrijpelijk dat hun buurvrouwen wel mogen werken. Ze zijn droevig, bang en teleurgesteld.’ Deze week zal Utsopi met de burgemeester om tafel gaan zitten, ze hopen op een opstart vanaf 1 juli.

Update maandag 22 juni – Vanaf 1 juli ook weer sekswerk toegestaan in Sint-Joost

Burgemeester Emir Kir heeft besloten dat de rode lichten ook weer aan mogen in Sint-Joost, vanaf 1 juli wordt prostitutie weer toegestaan. Uiteraard moeten de sekswerkers zich ook hier houden aan een protocol met veiligheidsmaatregelen. Er is ook besloten dat op zondag-avond er geen sekswerk mag plaatsvinden, tussen 18.00 en 01.00 uur. De burgervader zegt daarover tegen HLN.be: ‘Uit respect voor de families en inwoners van de wijk.’

Het geeft de indruk dat de corona-crisis wordt gebruikt om het prostitutiebeleid in Sint-Joost lichtjes aan te passen door opeens deze restrictie op zondag in te voeren. Waarom ‘respect voor inwoners’ nu opeens een argument is, is onduidelijk.