Beroemde bus van Club Diana in brand tijdens kerst

Club Diana heeft sinds de jaren ’80 een iconische dubbeldeksbus, die afgelopen kerst in brand is gevlogen. De laatste jaren deed het vooral dienst als een bijzonder reclame bord in een weiland langs de snelweg A16, maar het heeft een beroemd internationaal verleden in de geschiedenis van het wielrennen. Vermoedelijk is de brand aangestoken. Wielerfans hebben geschokt gereageerd.

Hoe Sauna Diana wereldwijd faam maakte met de dubbeldeksbus

De seksclub Diana in Zundert (Noord-Brabant) had tot en met 2014 de naam Sauna Diana. Het werd opgericht door Corrie en Frans Siemons, Frans is in 2019 overleden. Het echtpaar had drie zonen, die fervent wielrenners waren en lid werden van de lokale wielrenvereniging. In de jaren ’80 had nog niemand het idee gehad om een bus mee te nemen naar wielerwedstrijden, waar je je kan opkleden en opfrissen. Totdat Corrie en Frans een Engelse dubbeldeksbus kochten en die omtoverden tot een plek waar de junioren van de ‘Zundertse wielervereniging’ zich konden omkleden, douchen en waar ook gekookt werd. Later werd Sauna Diana ook hoofdsponsor van de vereniging.

Uiteraard had de bus promotie van hun eigen saunaclub er op staan, met schaars geklede dames. Nadat twee van de zonen ook professioneel gingen koersen, ging de bus ook mee naar professionele wedstrijden. De bus werd zo bekend dat het zelfs door professionele ploegen werd ingehuurd. Begin jaren ’90 reisde de bus mee in de Tour de France karavaan in dienst van ploegen zoals TVM, GB-MG en Technogym. De bestickering van Sauna Diana bleef er de hele tijd op staan en werd dus een opvallende verschijning in de bekendste wielerwedstrijd ter wereld. Bekende toprenners, onder andere Mario Cipollini, hebben gebruik gemaakt van het gemak dat de dubbeldekker bood.

De ‘bordeelbus’ in het museum

Seksclubs die wielrennerij liefhebben komt vaker voor, ook La Cloche heeft een roemruchte periode gehad in de jaren ’80 waarin het hoofdsponsor was van een wielrenploeg. Maar zo wereldwijd beroemd als de ‘bordeelbus’ van Club Diana was het niet. De start van de Tour de France in Utrecht in 2015 was aanleiding om de bus tentoon te stellen in het Spoorwegmuseum.

De bus keerde na de tentoonstelling weer terug in Noord-Brabant, waar dus op eerste kerstdag 2021 de beroemde bus in brand is gevlogen. Honderden wielrenfans, zelfs over de landsgrenzen, hebben laten weten geschrokken te zijn en hulp te willen bieden. Op bndestem.nl wordt gesproken over het opstarten van een crowdfunding-actie.