Arnhem wil tippelzone overdag openstellen voor sekswerkers: ‘Ook zij moeten inkomen kunnen verdienen’

ARNHEM – Arnhem wil de beschermde tippelzone voor verslaafde prostituees aan de Oude Veerweg aan de oostgrens van de stad overdag openstellen nu de vrouwen daar niet meer actief mogen zijn vanaf vijf uur ‘s middags tot vijf uur ‘s ochtends vanwege de lockdown.

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad eist dat de openingstijd voor de zorgzone met ‘afwerkplekken’ onder toezicht van hulpverleners snel gewijzigd wordt, om te voorkomen dat de vrouwen die hier altijd ‘s avonds en ‘s nachts werken werken elders illegaal klanten gaan oppikken om hun drugs te kunnen bekostigen. Politici vrezen dat de sekswerkers daarbij in levensgevaarlijke situaties terecht komen.

,,We willen geen tweede Ida”, stelt raadslid Susan van Ommen van D66, wijzend op de in 2011 op gruwelijke wijze op het industrieterrein omgebrachte straatprostituee Ida Sjamsudin. ,,Ik ga ervan uit dat de tippelzone sneller dan volgende week open gaat. Want elke dag langer dicht is een politieke keuze en een enorm risico voor de sekswerkers.”

Vrees voor levensgevaarlijke situaties

Belangenorganisatie SAVE van sekswerkers en ex-sekswerkers wijst erop dat een avondklok geen einde maakt aan het sekswerk. ‘Dat weten we van de vorige lockdowns’, schrijft het collectief in een brandbrief aan de gemeenteraad met het pleidooi voor openstelling overdag van de zorgzone. ‘Veel sekswerkers hadden geen recht op financiële hulp. Zij hadden niet de luxe om te stoppen en moesten doorwerken om te overleven.’ Dat geldt nog steeds, aldus Save.

In theorie is het mogelijk dat vrouwen financiële steun bij de gemeente aanvragen om de coronatijd te overbruggen maar dat doen ze niet of nauwelijks, zo blijkt uit de brief. Wethouder Martien Louwers bevestigt dat, Ze heeft hulpverleners van IrisZorg en steunpunt voor sekswerk Punt26 gevraagd om contact met de vrouwen te zoeken, ook om hen te vragen hoe ze tegenover openstelling van de zorgzone overdag staan. Maar contact leggen is moeilijk, aldus de wethouder.

‘Kwetsbare vrouwen die zorg mijden’

Louwers: ,,Het gaat om kwetsbare vrouwen die zorg mijden. Het is heel belangrijk dat ze benaderd worden door hulpverleners die hen goed kennen en dat kost tijd. Een van de vrouwen mijdt elke vorm van contact. We zoeken nu naar wegen om haar vertrouwen te winnen en haar problemen in een veilige omgeving te bespreken. In totaal hebben we voor negen sekswerkers een vergunning afgegeven om op de zorgzone te werken. Een van hen heeft bij ons een uitkering aangevraagd als financiële steun in deze tijd, een ander zit nu in een kliniek om af te kicken. Ik schat dat de openstelling overdag dus van belang kan zijn voor maximaal zeven vrouwen.”

Sekswerker Wendy pleit al geruime tijd voor openstelling van de beschermde zone overdag. ,,We willen wel het liefst dicht tegen de avond aan werken.” Ze bevestigt dat straatprostituees de afgelopen weken de illegaliteit zijn ingedoken. ,,Wij steunen elkaar in deze steenkoude nachten.’

Burgemeester en wethouders bereiden nu een officieel besluit voor over de openstelling. Waarschijnlijk vergaderen ze daar dinsdag nog over. Daarna moet het besluit nog officieel worden gepubliceerd. Er komt no overleg met de ondernemers, zo kondigt een woordvoerder van wethouder Louwers aan.

Ondernemers in omgeving eisen strak toezicht

De zorgzone met afwerkplekken ligt verscholen achter het Industriepark Kleefse Waard en in de nabijheid van bedrijven van Het Broek. Voorzitter Hans-Robert van der Doe van het Ondernemers Kontakt Arnhem ziet de vrouwen als kwetsbare ondernemers in een hele moeilijke positie. ‘Wij begrijpen hun belangen, ook zij moeten een inkomen kunnen genereren, op een zo veilig plek mogelijke waar ze op bescherming kunnen rekenen. We maken ons wel zorgen over het toezicht als de gemeente de opening naar overdag verplaatst. We denken dat extra controle noodzakelijk is op het voorkomen van overlast.”

Rondhangende pooiers en drugsdealers

Van der Doe wijst erop dat overdag op zorgzone verslaafden een bezoek brengen aan de methadonpost die tegenwoordig opiatenpoli heet. ,,Er moet heel goed gekeken worden of die groep verslaafden niet botst met de vrouwen en hun pooiers. Die pooiers zijn op de zorgzone niet toegestaan maar wat je dan ziet is dat ze in de omgeving gaan rondhangen. Dat staan ze opeens op de stoep bij bedrijven in de buurt. Dat willen we niet hebben natuurlijk.” De ‘beschermers’ van de vrouwen zijn soms zelfs drugsdealers, zo blijkt in de praktijk. Ook dat maakt ondernemers nerveus.

‘Zorgzone is en blijft nog altijd een tijdelijke voorziening’

Van der Doe adviseert de gemeente dringend om snel contact met de ondernemers te leggen. ,,Laat die toezichthouder ruim van tevoren bij de bedrijven in de omgeving van de zorgzone naar binnen lopen. Bespreek het met elkaar, zodat mensen overlast direct kunnen melden. Hou de lijntjes kort. Los van dit alles is natuurlijk in het verleden met de ondernemers afgesproken dat de zorgzone tijdelijk zou zijn. We begrijpen dat het niet zo eenvoudig is om de zone te sluiten. Maar dat was wel de afspraak. We gaan ervan uit dat openstelling overdag ook tijdelijk is.”

Bron: https://www.ad.nl/arnhem/arnhem-wil-tippelzone-overdag-openstellen-voor-sekswerkers-ook-zij-moeten-inkomen-kunnen-verdienen~ab4a5e08/